Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο των τραπεζών για μηδενισμό του ELA

Πώς διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα και η στρατηγική των τεσσάρων τραπεζών. Η περιορισμένη συμβολή των καταθέσεων και τα 20 δισ. των repos. «Υπερόπλο» η έκδοση ομολόγων, ωστόσο, υπάρχουν αστερίσκοι και κίνδυνοι.

Το σχέδιο των τραπεζών για μηδενισμό του ELA

Με ταχύ ρυθμό αποπληρώνουν, τους τελευταίους τρεις μήνες, οι ελληνικές τράπεζες τον δανεισμό που έχουν πάρει από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, με στόχο, εφόσον οι συνθήκες συνεχίσουν να είναι ομαλές, να μηδενίσουν την έκθεσή τους στον ELA, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Τα στρατηγικά σχέδια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσον αφορά στον απεγκλωβισμό από τον ακριβό δανεισμό του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας διαφέρουν ανά τράπεζα, ανάλογα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η καθεμία αλλά και το ύψος των δανείων που χρωστά.

Για παράδειγμα η Εθνική στοχεύει στον μηδενισμό του ELA στα τέλη του 2017, καθώς έχει τη μικρότερη έκθεση, 2,6 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς) κινούνται στην περιοχή των 8,5 δισ. έως τα 11,4 δισ. ευρώ.

Στόχος, σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, είναι η επιστροφή στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης της διατραπεζικής και της απευθείας γραμμής από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο ELA κοστίζει στο σύστημα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κι αυτό διότι το επιτόκιο των εν λόγω δανείων διαμορφώνεται στο 1,55%, όταν η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με αρνητικά επιτόκια…

«Αγκάθι» οι καταθέσεις…

Ώθηση στη ρευστότητα των τραπεζών έχουν δώσει τα φθηνά κεφάλαια που αντλούν από τη διατραπεζική αγορά repos και όχι η επιστροφή των καταθέσεων, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, παρότι οι διοικήσεις των τραπεζών -εάν συνεχισθεί η τωρινή συμπεριφορά των καταθετών- εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν επιστρέψει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 8 δισ. ευρώ καταθέσεις.

«Αρκεί να μην ανακοπεί για μία ακόμη φορά η θετική τάση, καθώς και το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2016 έως και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις 4 δισ. ευρώ, οι οποίες τους πρώτους μήνες του 2017 «έκαναν φτερά» εξαιτίας της αβεβαιότητας της δεύτερης αξιολόγησης», τονίζει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των συστημικών τραπεζών.

… αβάντα τα repos

Ώθηση στα σχέδια των τραπεζών για την ταχεία -στο μέτρο του εφικτού- αποπληρωμή των δανείων από τον ELA, τα οποία ανέρχονται για τις τέσσερις (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) σε 33,7 δισ. ευρώ, έδωσε η διατραπεζική αγορά repos, η οποία άνοιξε τις πύλες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το φθινόπωρο του 2016, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2017 άρχισαν να γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα και τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την αγορά repos ρευστότητα περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ η δανειακή έκθεσή τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώνεται στην περιοχή των 26 δισ. ευρώ.

«Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Εάν η τρίτη αξιολόγηση κλείσει γρήγορα, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις των 9 και πλέον μηνών, τότε οι συνθήκες ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βελτιωθούν σημαντικά και η αποπληρωμή του ELA θα γίνει νωρίτερα», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Το όπλο των εκδόσεων

Η πλέον σημαντική πηγή ρευστότητας που θα στηρίξει τα πλάνα των τραπεζών στην απεξάρτηση από τον ELA, βασικό προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις, είναι σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η έξοδος των τραπεζών στις αγορές ομολόγων. Το σύστημα προγραμματίζει να προχωρήσει σε ομολογιακές εκδόσεις (ως επί το πλείστον καλυμμένες ομολογίες) ύψους 2 δισ. ευρώ όπως έχει γράψει το Euro2day.gr.

Τον δρόμο των αγορών άνοιξε μεν το ελληνικό δημόσιο στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ωστόσο οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη ωριμάσει στους κόλπους των επενδυτών. Πόσω μάλλον όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανοίγει για μία ακόμη φορά θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης…

55 δισ. σε 2 χρόνια

Παρά τις παλινωδίες τόσο στο κλείσιμο της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης και το αυστηρό ακόμη και σήμερα πλαίσιο των capital controls, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τον ELA κατά 55 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2015 τα δάνεια του ELA ανέρχονταν στα 88,9 δισ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2016 σε 52,8 δισ. ευρώ και τώρα στα 33,7 δισ. ευρώ. Το ποσό, σύμφωνα με αναλυτές, είναι εντυπωσιακό, ωστόσο οι κίνδυνοι ελλοχεύουν, δεδομένου ότι το καλοκαίρι του 2014 ο ELA είχε περιορισθεί κάτω από το 1 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v