Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τσεκ» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό από τους θεσμούς

Στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ τεχνικών κλιμακίων βρίσκεται σήμερα ο εξωδικαστικός. Σε εκκρεμότητα η αυτοματοποιημένη διαδικασία για οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τη συμμετοχή.

«Τσεκ» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό από τους θεσμούς

Στο... μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων μπαίνουν σήμερα οι επιδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αν και η διαδικασία υπαγωγής στο νόμο έχει ενεργοποιηθεί εδώ και μόλις 40 ημέρες (σ.σ. 3/8/2017), οι θεσμοί ζητούν να έχουν πλήρη εικόνα για την εξέλιξή του, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη βαρύτητα που δίνουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Υπό εξέταση επίσης αναμένεται να βρεθεί και η ελληνική πρόταση που αφορά στην αυτοματοποιημένη λύση για τις οφειλές που κυμαίνονται από 20.000 έως και 50.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα μέχρι τώρα δεδομένα χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά, καθώς έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν 100 αιτήσεις, περισσότερες από 600 είναι σε προχωρημένο στάδιο υποβολής τους, ενώ περίπου 6.000 οφειλέτες έχουν αρχίσει να «χτίζουν» τις αιτήσεις τους υποβάλλοντας σταδιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Κατά τους ίδιους κύκλους, οι επιδόσεις αυτές δεν πρόκειται να... απογοητεύσουν τους θεσμούς, διότι σημειώθηκαν σε ένα «νεκρό μήνα». Μάλιστα επισημαίνουν ότι μετά την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη, η διαδικασία είναι ακόμη ευκολότερη, αφού πλέον οι οφειλέτες βρίσκουν τα χρέη τους προς την εφορία και τις τράπεζες ενσωματωμένα, κάτι που δεν ήταν εφικτό τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου, όπου οι οφειλέτες ήταν υποχρεωμένοι να τα καταχωρούν αυτοί.

Υπογραμμίζεται ότι επιπλέον στοιχεία, ώστε η διαδικασία να είναι πλήρως ηλεκτρονική, θα παρέχονται στην πλατφόρμα στην επόμενη μεγάλη αναβάθμιση, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου. Στην αναβάθμιση αυτή, θα περιλαμβάνονται πρόσθετα στοιχεία των οφειλετών, π.χ. τραπεζικά εμβάσματα, ομόλογα, μετοχές κ.ο.κ.

Σε εκκρεμότητα η «fast track» διαδικασία

Βέβαια, μπορεί οι αναβαθμίσεις και η υποβολή των αιτήσεων να εξελίσσονται ομαλά, ωστόσο μένει σε εκκρεμότητα ένα σημαντικό θέμα, το οποίο σχετίζεται με το πώς θα διευθετούνται οι οφειλές μεταξύ των 20.000 ευρώ (σ.σ. είναι το κατώφλι για την υπαγωγή στον μηχανισμό) έως 50.000 ευρώ. Για αυτά τα μεγέθη των οφειλών προβλέπεται ότι θα ακολουθείται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία και οι αναδιαρθρώσεις θα γίνονται με διαδικασίες «fast track.

Αν και η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει το προσχέδιό της στους θεσμούς, δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση ώστε να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα θέτει τους όρους διευθέτησης αυτών των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το ζήτημα αυτό θα είναι χρονοβόρες, καθώς όπως και στην προηγούμενη περίοδο εκτιμάται ότι θα προβάλουν αντιρρήσεις και θα ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τις απώλειες εσόδων από πιθανές διαγραφές, τόσο για το δημόσιο όσο και για τους ασφαλιστικούς φορείς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v