Η ΝΔ στο στόχαστρο Τσακαλώτου για την «κόντρα» με Εldorado

"Νομίζω ότι προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά από τη ΔΕΘ", δήλωσε ο Υπ. Οικονομικών για την Eldorado. "Κανένα ισχυρό άλλοθι για την εταιρεία ώστε να σταματήσει η επένδυση", υποστηρίζει ο Γ. Σταθάκης.

Η ΝΔ στο στόχαστρο Τσακαλώτου για την «κόντρα» με Εldorado

Τη ΝΔ πίσω από τις εξελίξεις με την ΕlDorado, έδειξε ευθέως απόψε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αφορμή για την αναφορά του υπουργού Οικονομικών, έδωσε σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, στο περιθώριο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του στην Ολομέλεια, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Για την επενδυτική πολιτική της Ελλάδος και την El Dorado, εμένα με καλύπτει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Ενέργειας», είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Νομίζω ότι ο υπουργός έθεσε πολύ καλά τα θέματα. Νομίζω ότι προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά από τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, όχι επενδύσεις, αλλά το πώς θα οργανωθούν οι επενδύσεις, με ποιους όρους, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική. Αυτό είναι το σημαντικό».

«Δεν είναι θέμα μόνο να έρθει ένας μεγάλος επενδυτής, να βλέπει έναν υπουργό και να λέει αυτό θέλω να κάνω. Το ζήτημα είναι να έχεις κανόνες, να έχεις εργαλεία και στόχευση, ποιες επενδύσεις θέλεις, ποια φίλτρα θα έχεις ώστε να μπορεί η χώρα να φύγει από την κρίση χωρίς να επιστρέψει στην περίοδο πριν από το 2009», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Είχε προηγηθεί ένα σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά. «Θέλω να μου πείτε, κύριε υπουργέ. Εσείς θα βγείτε στους δρόμους να πανηγυρίσετε το κλείσιμο της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, όπως ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, ο κ. Καρανίκας που προέτρεψε μέσω του facebook τον κόσμο; Θα βγείτε; Θεωρείτε ότι είναι για τα τσακίδια οι χιλιάδες εργαζόμενοι στη Χαλκιδική; Επίσης, θεωρείτε ότι είναι για τα τσακίδια ό,τι έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν δύο μέρες στη ΔΕΘ; Μέσα σε μια μέρα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος στέλνει στα τσακίδια όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Tζανακόπουλος: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα

Εντύπωση προξενεί το timing της επιλογής της Eldorado να προχωρήσει στις ανακοινώσεις λίγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τόνισε ο κ. Δ. Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η διοίκηση της εταιρείας είχε συνάντηση λίγες ημέρες πριν με τον Κ. Μητσοτάκη.

Η ΝΔ επιμένει να ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα, πράξη που δεν ταιριάζει σε κόμμα με φιλελεύθερο προσανατολισμό. Δεν ξέρει την ουσία της υπόθεσης ούτε τα επίδικα θέματα, σημείωσε.

Η εταιρεία δεν έχει υποβάλλει τις διευκρινίσεις που ζήτησε το Υπουργείο για μια τεχνική μελέτη. Εμείς προτείναμε να πάμε σε διαιτησία και η Eldorado δεν τη δέχεται ίσως γιατί φοβάται ότι θα ηττηθεί. Είναι η τρίτη φορά που η εταιρεία προαναγγέλλει το τέλος των επενδυτικών της δραστηριοτήτων. Θέλουμε οι επενδύσεις να γίνονται στη βάση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δήλωσε.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τελεσίγραφα. Για τα ζητήματα που υπάρχει διαφορετική οπτική με την εταιρεία υπάρχει η θεσμική διαδικασία της διαιτησίας, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η εταιρεία εκφράστηκε με αποικιοκρατική αυθάδεια, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ υπογράμμισε ότι καμία κίνηση δεν μπορεί να αντιστρέψει το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται για την Ελλάδα, διεθνώς.

Η χώρα παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Σταθάκης: Κανένα ισχυρό άλλοθι ώστε να σταματήσει η επένδυση

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι, με βάση τα δικά της δεδομένα, δεν υπάρχει κανένα ισχυρό άλλοθι από την εταιρεία ώστε να σταματήσει την επένδυση» δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι «υπάρχει ένα στοιχείο πυροτεχνήματος από την συγκεκριμένη εταιρεία».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός εξήγησε ότι «πριν ένα μήνα σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της εταιρείας είχε συμφωνηθεί να υπάρχουν τρία στάδια. Πρώτον, να ολοκληρωθεί άμεσα η προσφυγή στη διαιτησία. Δεύτερον, η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας (όπου και ο βασικός όγκος της επένδυσης της συγκεκριμένης εταιρείας) να είναι πλήρης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου - και τρίτον, η αδειοδότηση της περιοχής των Σκουριών που είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, να ενταχθεί και αυτή στη διαιτησία».

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε επίσης, ότι η διαιτησία είναι επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου, καθώς οφείλει η Eldorado να φτιάξει εργοστάσιο μετάλλου στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει όφελος και για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προχωρά απολύτως θεσμικά, σεβόμενη απολύτως την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Τέλος, ερωτηθείς για τους εργαζόμενους, δήλωσε ότι πρέπει να απευθυνθούν στην εταιρεία, καθώς «αυτή τη στιγμή δεν έχει άλλοθι από την πλευρά της κυβέρνησης για να προχωρήσει σε απολύσεις» επαναλαμβάνοντας ότι η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας έχει ολοκληρωθεί κατά 100% και απομένουν τα ζητήματα για τα οποία θα αποφανθεί η διαιτησία.

Ο κ. Σταθάκης είπε ακόμα ότι «είναι αδιανόητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μία εταιρεία και ο πρόεδρός της να επιτίθενται στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τα πολιτικά κόμματα της χώρας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v