ΔΕΣΦΑ: Ποιες κοινοπραξίες έχουν προβάδισμα για τη short list

Γιατί αναβλήθηκε η λήψη απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για τη short list του ΔΕΣΦΑ. Ποιες κοινοπραξίες διαθέτουν προβάδισμα για τη short list. Τα ψιλά γράμματα του διαγωνισμού για τις Transgaz-GRTgaz και τη Macquarie.

ΔΕΣΦΑ: Ποιες κοινοπραξίες έχουν προβάδισμα για τη short list

Δύο φέρονται να είναι τα σίγουρα επενδυτικά σχήματα που πληρούν απαρέγκλιτα τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στην επόμενη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ, ενώ για άλλους δύο «μνηστήρες» τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ φέρονται να ζήτησαν διευκρινίσεις από τους συμβούλους της ιδιωτικοποίησης.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, τους τυπικούς όρους του διαγωνισμού φαίνεται να πιάνουν η ευρωπαϊκή κοινοπραξία των εταιριών Snam S.p.A. (επικεφαλής από την Ιταλία), Enagas International S.L.U. (Ισπανία), FLUXYS S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία).

Να θυμίσουμε ότι η Snam έχει το 50% της κοινοπραξίας, από 16,7% έχουν οι Enagas και FLUXYS και 16,6% η Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτες εταιρίες συμμετέχουν και στην κοινοπραξία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.

Η δεύτερη εταιρία, που πέρασε στα ψιλά γράμματα της δημοσιότητας αλλά επίσης εκτός απροόπτου «κλειδώνει» για τη short list, είναι η επίσης ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A  (Reganosa). Εδρεύει στην αυτόνομη κοινότητα της Γαλικίας, είναι διαχειριστής φυσικού αερίου που εφοδιάζει ολόκληρη τη βορειοδυτική ισπανική περιοχή λειτουργώντας 130 χλμ. εθνικού δικτύου, ενώ διαθέτει και τερματικό σταθμό LNG στο Mugardos.

Οι δύο προαναφερόμενοι μνηστήρες είναι διαχειριστές φυσικού αερίου και λειτουργούν υπό πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, κάτι που ορίζεται στο κείμενο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ. Επιπλέον τόσο οι εταιρίες της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας όσο και η Regasificadora είναι επίσης μέλος των Ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Δικτύου Φυσικού Αερίου (ENTSO-G).

Ζήτημα φαίνεται να υπάρχει με τη γαλλο-ρουμανική κοινοπραξία. Πρόκειται για την GRTgaz και τη ρουμανική Transgaz, η οποία είναι και η επικεφαλής του σχήματος. Οι δύο εταιρίες, αν και μεγάλες, δεν είναι ιδιοκτησιακά πλήρως διαχωρισμένες από τις μητρικές τους εταιρίες. Η γαλλική έχει υιοθετήσει το μοντέλο ITO και η άλλη το ISO.

Κοντά στο νήμα της επόμενης φάσης βρίσκεται μάλλον και η αυστραλιανή Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, η οποία είναι πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της Macquarie Group Limited. Eίναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων σε υποδομές και διαχειρίζεται παγκοσμίως ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η Macquarie μέσω των κεφαλαίων της κατέχει ελέγχουσα συμμετοχή στη Societa Gasdotti Italia (SGI), η οποία είναι Ιταλός διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ENTSO-G που λειτουργεί υπό το μοντέλο πλήρους ανεξάρτητης ιδιοκτησίας, ενώ έχει επενδύσεις και στην Eustream A.S. (Σλοβακία) και την Open Grid Europe GmbH.

Για τη Macquarie φέρεται να επιδιώκεται η αποσαφήνιση της συμμετοχής της στην ιταλική Societa Gasdotti, η οποία είναι πλήρως διαχωρισμένη ιδιοκτησιακά.

Να σημειωθεί ότι οι άλλοι δύο διεκδικητές είναι:

Η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS), η οποία διευθύνεται από τον Δημήτρη Αγουρίδη, ενώ επιτελική θέση έχει ο Αγγελος Αγγέλου. H εταιρία έχει έδρα τις ΗΠΑ και παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες σε σχέση με τις οπτικές ίνες, τους αγωγούς αερίου, τα ηλεκτρικά καλώδια και άλλες εγκαταστάσεις. Θα λειτουργήσει ως οικονομικός και χρηματοπιστωτικός εταίρος σε κοινοπραξία που αναμένεται να συσταθεί, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έχει δώσει στο Ταμείο.

Και από το Κατάρ η Powerglobe LLC, η οποία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Η εταιρία έχει σαν στόχο να χρησιμοποιήσει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Κατάρ για να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε καταριανές και διεθνείς εταιρίες και κυβερνητικούς οργανισμούς που ενδιαφέρονται για έργα παραγωγής ενέργειας από αέριο και LNG στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus