Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήματα προσέγγισης μεταξύ ΥΠΕΝ και «Ελληνικός Χρυσός»

Η Eldorado Gold επιβεβαίωσε ότι έλαβε δυο άδειες για τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα και σημείωσε ότι περιμένει πρόσθετες λεπτομέρειες από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την διαδικασία της διαιτησίας.

Βήματα προσέγγισης μεταξύ ΥΠΕΝ και «Ελληνικός Χρυσός»

Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης που έχει προκύψει με την επένδυση της Eldorado Gold στα μεταλλεία της Χαλκιδικής διαφαίνονται μετά την έκδοση των δυο αδειών για την Ολυμπιάδα, όπως επιβεβαίωσε η Eldorado Gold.

Από το υπουργείο εκδόθηκαν σήμερα δύο άδειες για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων του υπουργού Γιώργου Σταθάκη για ολοκλήρωση κατά 100% της αδειοδότησης μέσα στην εβδομάδα.

Με την πρώτη απόφαση τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας, και επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».

Με την δεύτερη, χορηγείται στην Ελληνικός Χρυσός άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, διάρκειας τριών ετών, με τον περιορισμό η ποσότητα του επεξεργαζόμενου μεταλλεύματος ετησίως να μην υπερβαίνει τις 400.000 τόνους, όπως και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς λειτουργίας και συντήρησης κ.α.

Η Eldorado Gold επιβεβαίωσε ότι έλαβε τις δυο άδειες και σημείωσε ότι περιμένει πρόσθετες λεπτομέρειες από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την διαδικασία της διαιτησίας. 

Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με μεταλλωρύχους της εταιρίας σημείωσε ότι: «Σήμερα και αύριο δίνονται οι τρεις εκκρεμείς άδειες της Ολυμπιάδας».

Ωστόσο, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός στο μέρος της επένδυσης που αφορά στα μεταλλεία των Σκουριών:

«Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα τελικά σχέδια για το βασικό εργοστάσιο μεταλλουργίας. Πληροφορούμαι ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους συνεδριάζει σήμερα για την έκδοση του κειμένου προσφυγής στη Διαιτησία. Η διαδικασία θα έχει τρίμηνη διάρκεια και θα επιλύσει όλες τις εκκρεμότητες της υποχρέωσης που έχει η εταιρία απέναντι στο δημόσιο».

Μία επίσης από τις άδειες που δεν έχουν χορηγηθεί και αφορά στην επένδυση στις Σκουριές είναι η άδεια ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για τη μονάδα εμπλουτισμού στην περιοχή. Σε αυτήν αναφέρεται το σχόλιο της Ελληνικός Χρυσός. Πηγές της εταιρίας σημειώνουν ότι «αυτή η άδεια δεν αφορά τη βασική διαφορά μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός, που είναι η μέθοδος παραγωγής χρυσού...»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v