Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή επίθεση Χρ. Σπίρτζη σε ΝΔ για τον ΟΑΣΘ

Συνολικά κέρδη 324 εκατ. ευρώ είχαν οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ από το 1990 έως το 2016 με τη συνολική επιβάρυνση του δημοσίου στα δύο δισ. ευρώ είπε ο υπουργός Υποδομών. Το σχέδιο για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και τα νέα εισιτήρια.

Σκληρή επίθεση Χρ. Σπίρτζη σε ΝΔ για τον ΟΑΣΘ

Τον σχεδιασμό αλλά και τις ενέργειες στις οποίες ήδη έχει προχωρήσει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών για την αναβάθμιση των Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης από το εκθεσιακό περίπτερο της Αττικό Μετρό Α.Ε στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo.

Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης, έδωσε στη δημοσιότητα πλήθος στοιχείων από τους επίσημους ισολογισμούς που συντρίβουν ολοκληρωτικά τον ρουσφετολογικό ΟΑΣΘ και καταδεικνύουν πως ο παλαιοκομματισμός τροφοδοτούσε με εκατοντάδες εκατομμύρια του ελληνικού λαού τον κρατικοδίαιτο ΟΑΣΘ και με ασύλληπτα προνόμια τις διοικήσεις των εκλεκτών της ΝΔ και του παλαιοκομματισμού, επιβαρύνοντας το ελληνικό Δημόσιο με 2.054.324.425,63 ευρώ!

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αποδεικνύουν κατά τον υπουργό Υποδομών, ότι η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία: Οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ από το 1990 έως το 2016 πήραν επιχειρηματικό κέρδος 324.454.000 ευρώ, με μετοχικό κεφάλαιο 20 εκατομμύρια. Το δε Δημόσιο στο όνομα της «κοινωνικής» πολιτικής που δήθεν ασκούσε ο ΟΑΣΘ επιβαρύνθηκε με το προαναφερθέν ποσό, ήτοι 2.054. 324.425, 63 ευρώ επιδοτήσεων!

«Αυτός είναι ο ιδιωτικός τομέας του κ. Μητσοτάκη. Με 745% ετήσια απόδοση καταβεβλημένου κεφαλαίου! Η ετήσια απόδοση κεφαλαίου κυμαίνεται κατά έτος από 80% έως 745%. Δεν υπάρχει στον πλανήτη εταιρεία που να έχει τέτοια απόδοση κεφαλαίου. Ούτε το 80% που είναι το πιο χαμηλό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός, αποκάλυψε επίσης, ότι "τα χρυσά παιδιά των διοικήσεων του παλαιοκομματισμού, «επέτυχαν», τα έξοδα του οργανισμού, να είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα έσοδα!, επικαλούμενος όπως και παραπάνω τα επίσημα στοιχεία από τους ισολογισμούς του ΟΑΣΘ για τη χρονική περίοδο από το 1990 έως το 2016.
Στον αντίποδα ενός κρατικοδίαιτου οργανισμού, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, με την παρουσία του προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε καθηγητή κ. Γιάννη Μυλόπουλου, του προέδρου του ΟΑΣΘ κ. Στέλιου Παππά, αλλά και του Προέδρου της Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης ΟΣΕΘ κ. Κωνσταντίνου Αμπατζά, παρουσίασαν τον στρατηγικό σχεδιασμό των Αστικών Συγκοινωνιών στον οποίο προχωρά η κυβέρνηση, βάσει του οποίου οι Αστικές Συγκοινωνίες θα μεταβούν από την περίοδο των ελλειμμάτων και της κακοδιαχείρισης, σε αυτήν του κοινωνικού πλεονάσματος".

Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι "η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και η εκπλήρωση του κοινωνικού τους έργου, για το οποίο ο κ. Σπίρτζης έδωσε σήμερα τα πρώτα δείγματα γραφής, τα οποία θα δώσουν ανάσα, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους νέους, τους μαθητές και τον κόσμο της εργασίας.
Αναφορικά με την κοινωνική λειτουργία του ΟΑΣΘ, μετά την εγκαθίδρυση του μέτρου για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προανήγγειλε πως «ενοποιείται το σύστημα μετακίνησης των μαθητών και των νέων ανθρώπων. Η επιδότηση μετακίνησης θα είναι για ανθρώπους κάτω από 18 χρονών με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας».

Υπογράμμισε επίσης ότι αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στην πολιτική εισιτηρίων του ΟΑΣΘ. «Τέρμα το 1,1 ευρώ και τέρμα η πρωτοτυπία του να μη δίνονται ρέστα» ξεκαθάρισε κατηγορηματικά: «Τα μηχανήματα στα λεωφορεία είναι μέρος της κανονιστικής διάταξης, θα έχουν ενιαία τιμή και θα εκδίδουν συγκεκριμένα εισιτήρια των πενήντα, του ενός ευρώ και των δύο ευρώ».

Ο κ. Σπίρτζης στην κατακλείδα της παρέμβασης του, υπογράμμισε, ότι «ΟΑΣΘ είναι ένα απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα της ομάδας επενδυτών/ ιδιωτών που στηρίζει η ΝΔ». Και πρόσθεσε: "Θα ήθελα να τους ρωτήσουμε, μιας και ο τότε Υπουργός Μεταφορών ήταν ο σημερινός Αντιπρόεδρος κ. Χατζηδάκης, γιατί έκαναν την επέκταση της Σύμβασης του 2008 σε αόριστο χρόνο, δηλαδή χωρίς ημερομηνία λήξης. Γιατί δεν έστειλαν, πριν πάνε στην Βουλή την επέκταση της Σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν το έχει απαντήσει η ΝΔ. Και τέλος, γιατί δεν ήρθε η περιουσία κινητή και ακίνητη του ΟΑΣΘ όπως προβλεπόταν στη Σύμβαση του 2001 στο ελληνικό δημόσιο το 2010 και ήρθε το 2017, με την κυβέρνηση του Αλέξη του Τσίπρα".

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν λεπτομερώς, τόσο από τον υπουργό, όσο και από τον πρόεδρο της Αττικό στοιχεία για την πρόοδο του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, την τρέχουσα εικόνα του και τη μελλοντική του ανάπτυξη: «Το Σάββατο ένας μετροπόντικας έφτασε στον σταθμό «Αρετσού» και σήμερα πριν λίγο επισκεφτήκαμε το Αμαξοστάσιο. Στόχος είναι έως το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου, να ολοκληρωθούν οι σήραγγες της επέκτασης για Καλαμαριά, η δοκιμαστική λειτουργία της βασικής γραμμής να ξεκινήσει το 2019, όπως έχουμε πει και το 2020 να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία. Στο Αμαξοστάσιο στην καρδιά του έργου, το είδατε με τα μάτια σας, είναι έτοιμο πάνω από το 50%, ξεκινάει η προμήθεια εξοπλισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών και εγκαταστάσεων. Του χρόνου τον ίδιο καιρό συρμοί και βαγόνια θα βρίσκονται στο Αμαξοστάσιο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v