Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση-ασφαλιστικές: Μια σχέση με… σαράντα κύματα

Οι σχέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών με την παρούσα κυβέρνηση έχουν ήδη εισέλθει σε μεταβατική φάση, μετά από μια διετία καχυποψίας και απουσίας διαλόγου. Ζητούμενο παραμένει το πόσο έντονα και πόσο γρήγορα επιθυμεί η κυβέρνηση μια συνεργασία μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών.

Κυβέρνηση-ασφαλιστικές: Μια σχέση με… σαράντα κύματα

Δελτίο Τύπου εξέδωσε χθες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και ουσιαστικά οι «ειδήσεις» βρίσκονται… πίσω από τις γραμμές του συγκεκριμένου δελτίου Τύπου.

Σύμφωνα με αυτό, ο υπουργός «αναγνώρισε τον θετικό ρόλο που παίζει η ιδιωτική ασφάλιση στην οικονομία και στην κοινωνία και το γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας».

Η ουσία είναι πως οι σχέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών με την παρούσα κυβέρνηση έχουν ήδη εισέλθει σε μεταβατική φάση, μετά από μια διετία καχυποψίας και απουσίας διαλόγου.

Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία του κ. Σταθάκη στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών στις αρχές του 2015 (είχε αφήσει να εννοηθεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας κράτους και ασφαλιστικών ομίλων, περιορίζοντας τον ρόλο των τελευταίων μόνο στον τρίτο πυλώνα) είχε «παγώσει» τους εκπροσώπους του κλάδου.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω στις αρχές του 2016, όταν η κυβέρνηση που προετοίμαζε τον «νόμο Κατρούγκαλου» για την «αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος», όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις της ΕΑΕΕ, αλλά δεν την κάλεσε καν στο τραπέζι της διαβούλευσης, στο οποίο συμμετείχαν μια σειρά από άλλους φορείς!

Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται πως έχουν αρχίσει σταδιακά να βελτιώνονται και οι δύο πλευρές να αποκτούν «σημεία επαφής».

Υποσχόμενη για παράδειγμα θεωρήθηκε η φετινή παρουσία της κυβέρνησης στη γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ, με τον Στέργιο Πιτσιόρλα να αναφέρεται με έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας του κράτους με τους ιδιώτες, μέσα από τη μορφή των ΣΔΙΤ (υπάρχουν σχετικά αιτήματα της ΕΑΕΕ στους τομείς της σύνταξης -δεύτερος πυλώνας- και της υγείας).

Η πρόσφατη λοιπόν συνάντηση της Ένωσης με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης φαίνεται ότι σηματοδοτεί μια εποχή όπου ο «πάγος» μεταξύ των δύο πλευρών έχει σπάσει. Ζητούμενο ωστόσο παραμένει το πόσο έντονα και πόσο γρήγορα επιθυμεί η κυβέρνηση μια συνεργασία μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών, με αρκετούς να κρατούν πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Άλλωστε ακόμη και σήμερα δεν έχει καν ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος: «Η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένας τομέας της οικονομίας που διατηρεί 13 δισ. σε επενδύσεις και πάνω από 25.000 θέσεις εργασίας, νούμερα που μπορούν να πολλαπλασιαστούν εφόσον η ασφαλιστική αγορά αναπτυχθεί περαιτέρω, γεγονός που προϋποθέτει μεταξύ άλλων διάλογο και συνεργασία με την Πολιτεία» κατέληξε το χθεσινό δελτίο Τύπου της Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v