ΤΧΣ «καρφώνει» κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια

Καθυστερήσεις στην άρση εμποδίων που έχουν επισημανθεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Το 33% των θεμάτων που δημιουργούν προσκόμματα δεν έχει αντιμετωπισθεί ή συμφωνηθεί, ενώ για το 23% καταγράφεται μικρή πρόοδος χωρίς επίλυση.

ΤΧΣ «καρφώνει» κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια

Σημαντική καθυστέρηση διαπιστώνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν κυβέρνηση και αρχές (π.χ ΤτΕ), προκειμένου να αρθούν υφιστάμενα εμπόδια στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Όπως προκύπτει από την έκθεση διοίκησης, η οποία συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις 2016, τον περασμένο Ιούνιο το ΤΧΣ συνέταξε, με τη βοήθεια εξειδικευμένης νομικής εταιρείας, έκθεση προόδου για την πορεία άρσης των εμποδίων στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Επανεξέτασε, δηλαδή, ποια από τα εμπόδια, που είχε επισημάνει με τη μελέτη που εκπόνησε το 2015 και επικαιροποιήθηκε πέρυσι, άρθηκαν και ποια παραμένουν ακόμη.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι ενδεικτικά των αργών ρυθμών με τους οποίους κινούνται οι αρχές, ακόμη και για μείζονα ζητήματα όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το ύψος των οποίων ξεπερνά ελαφρώς τα 100 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, μόλις το 44% των εμποδίων, που είχε εντοπίσει η προ ενάμιση έτους μελέτη του ΤΧΣ, έχουν αρθεί.

Το 33% δεν έχει ακόμη αντιμετωπισθεί ή δεν έχει καν συμφωνηθεί ότι αποτελεί εμπόδιο, ενώ στο 23% έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος, αλλά το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί».

Οι απόψεις που εκφράζονται σχετικά με την πρόοδο επίλυσης των εντοπισθέντων εμποδίων βασίστηκαν στην καλύτερη δυνατή πληροφόρηση του ΤΧΣ σχετικά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ό,τι έχει νομοθετηθεί έως την 31η Μαΐου της φετινής χρονιάς. «Οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη δεν έχουν ληφθεί υπόψη», όπως διευκρινίζει το ΤΧΣ.

Μάλιστα το ΤΧΣ διευκρινίζει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι αρχές έχουν διαφορετική άποψη, όσον αφορά την ύπαρξη ή/και την πρόοδο που σημειώθηκε για την άρση κάποιων εμποδίων από αυτή την οποία κατέγραψε η έκθεση.

Σύμφωνα με την αγορά, τα στοιχεία της έκθεσης «καρφώνουν» κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει τρέξει με την απαιτούμενη ταχύτητα τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση των εμποδίων και τη δημιουργία συνθηκών ενεργητικότερης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v