Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «πρωταθλητές» των ελληνικών εξαγωγών στο εξάμηνο

Η θετική εικόνα των εξαγωγών και πώς μπορούν να αυξηθούν κατά 16 δισ. ευρώ. Ποια είναι τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα στο εξάμηνο. Ο «χάρτης» των αγορών που τα απορροφούν.

Οι «πρωταθλητές» των ελληνικών εξαγωγών στο εξάμηνο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον εκπέμπει η εικόνα των ελληνικών εξαγωγών το α’ εξάμηνο. Στο διάστημα αυτό, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης ενώ αξιοσημείωτες επιδόσεις σημείωσαν σε περιοχές εκτός ΕΕ, όπως η Β. Αμερική και η Μέση Ανατολή.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για τις εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης, η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε τα εξής: «Για ακόμη μια φορά οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν πως αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και προοπτικής για τον τόπο και έδειξαν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα (π.χ. capital controls, έλλειψη ρευστότητας κ.ά.) κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο με θετικό πρόσημο, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η Επένδυση στην Εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για να επιστρέψουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται αναγκαία η χάραξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Εξωστρέφεια, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά προϊόντα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, στη μεταποίηση αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, μέσα από κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων και εκσυγχρονισμό ήδη υφιστάμενων επενδύσεων».

Σύμφωνα με έρευνες διεθνών οργανισμών, οι ελληνικές εξαγωγές με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μπορεί να αυξηθούν έως και 30% ή κατά 16 δισ. ευρώ! Αντίστοιχα, αν η Ελλάδα καταφέρει να πιάσει τους μέσους όρους εξωστρέφειας της ΕΕ, μπορεί να εισρεύσουν στα Δημόσια Ταμεία περίπου 20 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα σε ετήσια βάση.

Ο χάρτης των εξαγωγών

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (28) εμφανίζουν αύξηση 8,9% και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν πλέον το 53,9% των συνολικών εξαγωγών, το μερίδιο όμως αυτό είναι μειωμένο από το 58,6% του α’ εξαμήνου του 2016.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των εξαγωγών αναλογικά είναι ακόμα μεγαλύτερη προς τις Τρίτες Χώρες, των οποίων συγκεκριμένα το μερίδιο έφτασε στο 46,1% από 41,4% στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους αγορές-στόχους, η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν (όπως και στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) η Γερμανία, η Κύπρος, η Τουρκία και η Βουλγαρία.

Οι 20 σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017* (αξία σε εκατ. €)

Στην 6η θέση βρίσκεται, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό α’ εξάμηνο, ο Λίβανος, στην 7η και 8η θέση (από 6η και 7η αντίστοιχα πέρσι) το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών συμπληρώνουν η Ρουμανία -όπως και στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο- στην 9η θέση και η Γαλλία με άνοδο μιας θέσης από πέρσι.

Η σύνθεση των εξαγωγών

Αναφορικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, σημαντική αύξηση πέραν των καυσίμων (+51%) παρουσίασαν οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων (8,1%) και των πρώτων υλών (39%) ενώ στάσιμες ήταν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Τα 20 σημαντικότερα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα στον κόσμο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 (Αξία σε εκατ. € & όγκος σε τόνους)

 *Δείτε αναλυτικά τα 100 κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα και τις 100 κορυφαίες αγορές στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v