ΑΔΑΕ: Ρεκόρ αιτημάτων για άρση απορρήτου επικοινωνιών το 2016

Αρση απορρήτου ή συνέχιση της άρσης απορρήτου για 12.028 περιπτώσεις ζήτησαν πέρυσι οι δικαστικές αρχές, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών για το 2016, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

ΑΔΑΕ: Ρεκόρ αιτημάτων για άρση απορρήτου επικοινωνιών το 2016

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών διαμορφώθηκαν πέρυσι τα αιτήματα των Αρχών για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Συγκεκριμένα πέρυσι ζητήθηκε η άρση απορρήτου ή παρατάθηκε η άρση απορρήτου για 12.028 περιπτώσεις, έναντι 11.112 περιπτώσεων το 2015. Για λόγους σύγκρισης, πριν από δέκα χρόνια, το 2006, όταν βέβαια το νομικό καθεστώς ήταν διαφορετικό και οι διεθνείς απειλές (τρομοκρατία, προσφυγικό κ.λπ.) πολύ μικρότερες, δεν είχαν κατατεθεί στην ΑΔΑΕ περισσότερα από 470 αιτήματα άρσης τηλεφωνικού απορρήτου.

Στην έκθεση αναφέρεται πως το 2016 η ΑΔΑΕ παρέλαβε 5.177 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας έναντι 4.871 το 2015, καθώς και 3.904 εισαγγελικές διατάξεις για παρατάσεις προγενέστερων διατάξεων έναντι 3.937 το 2015. Επίσης παρέλαβε 214 διατάξεις που διέταζαν την παύση της άρσης του απορρήτου έναντι 324 το 2015. Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις περί παύσης αφορούν περιπτώσεις διακοπής της άρσης, προτού παρέλθει η χρονική περίοδος που ορίζεται στην αρχική διάταξη. Παρέλαβε, επίσης, 2.947 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων -έναντι 2.304 το 2015- για τη διακρίβωση εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η ληστεία, η έκρηξη, η κατοχή εκρηκτικών υλών, η πλαστογραφία, η διακεκριμένη κλοπή, ο εμπρησμός, η αρπαγή, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκβίαση και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και εγκλήματα που προβλέπονται στον νόμο περί ναρκωτικών.

Η διοίκηση της ΑΔΑΕ διευκρινίζει πως «οι αριθμοί που προαναφέρθηκαν αφορούν το πλήθος των διατάξεων/αποφάσεων που εκδίδονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και κοινοποιούνται στην ΑΔΑΕ και δεν συμπίπτουν με τον αριθμό των συνδέσεων/ατόμων για τα οποία διατάσσεται άρση του απορρήτου».
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία της Αρχής για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί προκειμένου να εντοπιστούν κακόβουλες ή ενοχλητικές κλήσεις. Πέρυσι, σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις των παρόχων Cosmote ΑΕ, ΟΤΕ ΑΕ, Wind Ελλάς και Vodafone, ο αριθμός των αιτήσεων για τον εντοπισμό κακόβουλων ή ενοχλητικών κλήσεων ανήλθε σε 734.

Επισημαίνεται ότι, μέσα στο 2016, η ΑΔΑΕ «αποφάσισε την κλήση σε ακρόαση επτά εταιρειών παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών, με αντικείμενο τον έλεγχο σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών. Η σχετική διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2017».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Συρίγο συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κ. Χρήστος Ζαμπίρας και ο Αντιπρόεδρός της κ. Μιχάλης Σακκάς για την παράδοση της Έκθεσης Πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το 2106.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη λειτουργία της Αρχής και τις ανάγκες της σε πόρους, στελέχη και τεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου να υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο που εκπόνησε με βάση την πολυετή εμπειρία της στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών.

Η ΑΔΑΕ, μέσα από την δραστηριότητά της, έχει αναπτύξει τις δυνατότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία για να συνεχίσει να προσφέρει ακόμη σημαντικότερο έργο, δήλωσε ο κ. Ζαμπίρας και τόνισε ότι το 2016 ήταν μια σημαντική χρονιά για τη δράση της ΑΔΑΕ, καθώς, μετά από αρκετό διάστημα δυσλειτουργιών και ελλείψεων στη σύνθεση της Ολομέλειας της Αρχής, η νέα συγκρότησή της αποφασίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η νέα Ολομέλεια δραστηριοποιήθηκε δυναμικά από τον Μάρτιο 2016 που ανέλαβε τα καθήκοντά της. 

Ενδεικτικά, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Αρχή έχει ελέγξει και εγκρίνει τις πολιτικές ασφάλειας των παρόχων εξασφαλίζοντας κάλυψη που προσεγγίζει το 100% των χρηστών και συνδρομητών για υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και πρόσβασης στο διαδίκτυο. Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία για την ταχυδρομική αγορά όπου οι εγκεκριμένες πολιτικές διασφάλισης του απορρήτου αφορούν τις επιχειρήσεις, οι οποίες διακινούν μέσω των δικτύων τους πάνω από το 95% των ταχυδρομικών αντικειμένων. 

Ο κ. Ζαμπίρας δήλωσε ακόμη ότι με την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που προαναφέρθηκαν, θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της Αρχής ώστε να είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της, με βάση το στρατηγικό της σχέδιο, και να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για την ευαισθητοποίηση όλων δηλαδή των παρόχων υπηρεσιών επικοινωνιών, των χρηστών και συνδρομητών, αλλά και της Πολιτείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v