Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παζάρια τελευταίας στιγμής για την επένδυση στις Σκουριές

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους το υπουργείο ΠΕΝ και η Ελληνικός Χρυσός, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των Καναδών για την παύση των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων. Κινητοποιήσεις από τους μεταλλωρύχους.

Παζάρια τελευταίας στιγμής για την επένδυση στις Σκουριές

Τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να βρεθεί λύση. Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις εξελίξεις, δήλωσε απαντώντας στο ερώτημα αν θα ισχύσει το τελεσίγραφο που έδωσε η εταιρεία και λήγει σήμερα για αναστολή των επενδύσεων στη Χαλκιδική.

Αν υπάρξουν διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά, η μητρική εταιρεία θα επανεξετάσει τη στάση της, σημείωσε.

Όπως είπε, το τελεσίγραφο είναι «πραγματικό». Η εταιρεία έχει ξοδέψει 3 δισ. ευρώ και δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσουμε τα μέτρα. Ανακοινώθηκε η διαιτησία και έπεσε η μετοχή, χάθηκε κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. ευρώ, σημείωσε. Προσέθεσε δε ότι από τη στιγμή που η εταιρεία είπε ότι θα σταματήσει την επένδυση, η μετοχή έχει ανέβει 30%. 

«Γίνεται από ό,τι φαίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας, θεωρούμε και ειλικρινά πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα», δήλωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας, μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει το τελεσίγραφο της καναδικής Eldorado Gold (μητρικής της Ελληνικός Χρυσός) για την παύση των επενδυτικών δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία των Σκουριών και της Ολυμπιάδας έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία από σήμερα και προχωρούν και σε άλλες κινητοποιήσεις, ασκώντας πίεση στο υπουργείο ΠΕΝ για τη χορήγηση της άδειας στις Σκουριές, ενώ στην Αθήνα έκλεισαν την οδό Μεσογείων.

Η Ελληνικός Χρυσός επιμένει στην έκδοση της εκκρεμούς άδειας που αφορά στην εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών. Η εταιρία σημειώνει ότι χωρίς αυτή, οι δραστηριότητές της είναι παράνομες και όσο δεν εκδίδεται η πολυπόθητη απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, δεν μπορεί να κρατά το εργοτάξιο ανοικτό. Συνεπώς, οι 530 εργαζόμενοι θα απολυθούν.

Από την άλλη μεριά, πηγές του υπουργείου αντιτείνουν ότι οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες καθώς οι αδειοδοτήσεις της επένδυσης έχουν γίνει. Αφορούν όμως τις δραστηριότητες στην Ολυμπιάδα. Και στο σημείο αυτό η Ελληνικός Χρυσός αντιτείνει ότι την ίδια τύχη με αυτήν των Σκουριών θα έχει μοιραία και η Ολυμπιάδα, καθώς, όπως υποστηρίζει, «είναι κοινό το επενδυτικό σχέδιο και δεν έχει νόημα η λειτουργία του ενός έργου χωρίς το άλλο».

Κύκλοι του υπουργείου ΠΕΝ διαρρέουν από χθες ότι «αν η εταιρία πάρει πίσω το τελεσίγραφο, τότε μπορεί να γίνει διάλογος μακριά από το διαιτητικό δικαστήριο», αν και επιμένουν πως «μόνη λύση για να μπει τέλος στις διαφορές είναι η συγκεκριμένη διαδικασία, που προβλέπεται και από τη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων».

Πηγές της Ελληνικός Χρυσός δεν απέκλειαν επίσης και παρέμβαση από το Βανκούβερ του Καναδά από την ίδια την Eldorado Gold. Αν όχι σήμερα, ίσως και αύριο Παρασκευή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία για το θέμα της αδειοδότησης των Σκουριών εξετάζει όλα τα δυνατά ένδικα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v