Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνει τις ποσότητες στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΡΑΕ

Σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ για δύο δημοπρασίες προϊόντων ΝΟΜΕ στις 18 Οκτωβρίου (475 MWh/h) και στις 15 Νοεμβρίου (243 MWh/h). Μία δημοπρασία ζητά η αγορά, βλέπει υψηλές τιμές προσφορών και διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ.

Αυξάνει τις ποσότητες στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΡΑΕ

Στην αύξηση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ που βγαίνουν σε δημοπρασία (ΝΟΜΕ) προχωρούν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με τρόπο, όμως, που συναντά τις αντιδράσεις των θεσμών αλλά και των εναλλακτικών παρόχων.

Η ποινή... που θεσπίστηκε μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και προβλέπει την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων καθώς η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν άνοιξε με την οριζόμενη ανά έτος μείωση του μεριδίου της ΔEH τίθεται σε ισχύ. Έτσι η ΡΑΕ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ, που προβλέπει περισσότερες μεγαβατώρες ανά ώρα (ΜWh/h) ηλεκτρικής ισχύος να βγαίνουν σε προσφορά προς τον ανταγωνισμό.

Για την ακρίβεια, στο επόμενο δίμηνο θα δημοπρατηθούν προϊόντα συνολικής ισχύος 718 MWh/h, από 246 MWh/h που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν στις 18 Οκτωβρίου. Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι ποσότητες για το 2017 από το 12% επί του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας του διασυνδεδεμένου συστήματος για το 2016 ανεβαίνει στο 16%. Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 229 MWh/h, άρα συνολικά 475 MWh/h.

Επειδή όμως κι ο στόχος για μείωση του ποσοστού της ΔEH στην αγορά, για το τέλος του 2017 σε σχέση με το 2015 που είναι 75,24%, δεν επιτυγχάνεται, θα δημοπρατηθούν κι άλλες ποσότητες 243 MWh/h.

Η εισήγηση που έκανε ο ΛΑΓΗΕ στη ΡΑΕ σπάει την ποσότητα των 718 MWh/h σε δύο κομμάτια... Η πρώτη για τα 475 MWh/h θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου και η δεύτερη των 243 MWh/h θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου.

Η πρόταση αυτή, που είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ίδια με εκείνη της ΡΑΕ, προκαλεί τις αντιδράσεις των εναλλακτικών παρόχων. Κι αυτό, όπως σημειώνουν εταιρίες, επειδή θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι δημοπρασίες είναι δύο, άρα λιγότερες, με συνέπεια τα χτυπήματα για την απόκτησή τους να γίνουν σε υψηλές τιμές. Έτσι, οι παίκτες που θα τις αποκτήσουν δεν θα μπορέσουν να διαμορφώσουν με τη σειρά τους αρκούντως δελεαστικά προϊόντα προς τους καταναλωτές και άρα η αγορά θα μείνει πάλι κλειστή.

Αν και οι σχετικές επισημάνσεις των εναλλακτικών παρόχων, λένε οι ίδιες πηγές, έγιναν τόσο στο ΛΑΓΗΕ όσο και στη ΡΑΕ, εντούτοις η πρόταση που βγήκε σε διαβούλευση μάλλον εξυπηρετεί στο να μετριαστούν οι απώλειες της ΔEH παρά στο άνοιγμα της αγοράς και στη δραστική μείωση του μεριδίου του.

Οι ίδιοι παράγοντες φέρνουν ως παράδειγμα την προηγούμενη δημοπρασία των 145 MWh/h (μικρή ποσότητα), που είχε σαν κατάληξη ενώ η αρχική τιμή εκκίνησης είναι, βάσει απόφασης, τα 32,05 ευρώ ανά MWh/h, εντούτοις αυτές να δημοπρατηθούν με τιμές ακόμη και στα 43,05 ευρώ.

Πληροφορίες θέλουν ενστάσεις να εκδηλώνουν και οι «Βρυξέλλες», οι οποίες εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό, της κατάτμησης των επιπλέον ποσοτήτων ΝΟΜΕ, δεν οδηγούμαστε στην επίτευξη του πραγματικού ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει και δυσκολίες στη διαπραγμάτευσης ΥΠΕΝ - ΔEΗ με την Κομισιόν για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες. Ήδη, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού ασκεί πιέσεις για την παραχώρηση περισσότερων μονάδων της ΔEΗ.

Αμετάβλητο το μερίδιο της ΔEH στην αγορά λιανικής τον Αύγουστο

Στα ίδια επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο μήνα παρέμεινε το μερίδιο της ΔEH στη λιανική, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το μερίδιο της ΔEH διαμορφώθηκε στο 85,55% από 85,7% τον Ιούλιο και 85,5% τον Ιούνιο. 

Μικρές μεταβολές καταγράφονται και στα μερίδια των τριών μεγαλύτερων ανεξάρτητων προμηθευτών. Το μερίδιο της Μυτιληναίος διαμορφώνεται στο 3,48% από 3,44%, της Ηρων στο 3,3% από 3,42% και της ELPEdison στο 3,27% από 3,42%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v