Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Θέμα Grexit επαναφέρουν οι Φιλελεύθεροι

Θέμα Grexit επαναφέρουν εμμέσως οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι ετοιμάζονται να πάρουν και πάλι θέση στα έδρανα της γερμανικής Βουλής. Ενδεχόμενη «συγκατοίκηση» με τους συντηρητικούς της Α. Μέρκελ όμως δεν θα είναι εύκολη.

Γερμανία: Θέμα Grexit επαναφέρουν οι Φιλελεύθεροι

Με το ελληνικό ζήτημα να ξαναμπαίνει προσεχώς στην ημερήσια διάταξη της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, το κόμμα των Φιλελευθέρων -δυνητικών κυβερνητικών εταίρων της Α. Μέρκελ, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συσχετισμοί- προαναγγέλλει ήδη μια σκληρή στάση έναντι της Αθήνας.

Μια στάση που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την πολιτική και ρητορική που είχε χαράξει στο ελληνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συγκυβέρνησης CDU/CSU-FDP μεταξύ 2009 και 2013 ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σχολιάζει πολιτικός αναλυτής στην Deutsche Welle.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του προς την Tagesspiegel o ευρωβουλευτής του FDP, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πλέον υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές Αλεξάντερ Λάμπσντορφ: «Κανείς δεν θέλει ένα Grexit. Το καλύτερο για όλους θα ήταν εάν η Ελλάδα ήταν οικονομικά και δημοσιονομικά υγιής. Εάν όμως δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα δεν ξανασταθεί στα πόδια της, τότε είναι καλύτερα εάν η Ελλάδα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης».

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το μέλος του προεδρείου των Φιλελευθέρων, σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπως την Ολλανδία, την Εσθονία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία αλλά και τη Γερμανία, οι πολιτικές ηγεσίες «(…) δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν στους πολίτες τους ένα τέταρτο ή πέμπτο πακέτο στήριξης».

Όχι σε κούρεμα χρέους

Όσον αφορά τη συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ είναι κατηγορηματικός: «Το FDP είναι κατά ενός κουρέματος εντός της Ευρωζώνης, διότι θα ήταν ένα εντελώς λάθος κίνητρο για τη δημοσιονομική πολιτική των υπόλοιπων χωρών. Εάν το κούρεμα είναι αναπόφευκτο, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του Grexit. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί για την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας πτώχευσης για χώρες του ευρώ, μια συντεταγμένη διαδικασία».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτει την πρόταση Μακρόν για τη σύνταξη ενός προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης -η καγκελάριος δεν διαφωνεί επί της αρχής-, συμφωνεί όμως με τις ιδέες των Μέρκελ-Σόιμπλε για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Όπως σημειώνουν αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, ενδεχόμενη «συγκατοίκηση» των χριστιανικών κομμάτων με τους Φιλελεύθερους του Κρίστιαν Λίντνερ θα είναι κάθε άλλο παρά «περίπατος», μολονότι τα δύο κόμματα είναι παραδοσιακοί κυβερνητικοί εταίροι. Και αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, διότι σε μια σειρά βασικών ζητημάτων, όπως αυτά που άπτονται της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, δεν συμφωνούν οι θέσεις των δύο στρατοπέδων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η ίδια η καγκελάριος Α. Μέρκελ προφανώς προκρίνει τη συνέχιση της συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v