Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο του συμβιβασμού κυβέρνησης - Eldorado Gold

Οι Γ. Σταθάκης, ο CEO της Ελληνικός Χρυσός και ο πρόεδρος της Eldorado, το «τρίγωνο» των προσώπων των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Πού έκανε πίσω η εταιρεία, τι επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση.

Το παρασκήνιο του συμβιβασμού κυβέρνησης - Eldorado Gold

Παρασκηνιακές συναντήσεις και επικοινωνίες της τρέχουσας εβδομάδας, που διήρκησαν μέχρι και προχθές το βράδυ, ανάμεσα σε τρία πρόσωπα σήμαναν το τέλος της κρίσης στην υπόθεση της Eldorado Gold.

Σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρης Δημητριάδης και από τον Καναδά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold George Burns, είναι τα κεντρικά πρόσωπα της απόπειρας που έγινε για την επίτευξη συμβιβασμού.

Το νέο θρίλερ με την επένδυση στη Χαλκιδική, το τρίτο στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου. Μία μέρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ κι έχοντας ως επίκεντρο το αφήγημα της προσέλκυσης επενδύσεων, οι Καναδοί επέλεξαν να αναγγείλουν την παύση των δραστηριοτήτων τους, αν μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου το υπουργείο ΠΕΝ δεν εξέδιδε τις εκκρεμούσες άδειες στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, ακόμη και στο Πέραμα της Θράκης.

Το θέμα είχε αρχίσει να «σηκώνεται» πολιτικά από τις 4 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στην επένδυση των 3 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι ήταν γνώστες των προθέσεων του υπουργείου ΠΕΝ για προσφυγή στη Διαιτησία από τις 3 Αυγούστου, ενώ να σημειωθεί ότι και ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο στις 25 Μαΐου, είχε δηλώσει ακριβώς το ίδιο. Γι' αυτό και για την κυβερνητική πλευρά δημιουργεί εύλογες απορίες η ξαφνική, αμέσως μετά τη ΔΕΘ, αποστολή του «τελεσιγράφου» που χθες πάρθηκε πίσω από την εταιρεία.

Οι Καναδοί κέρδισαν τις άδειες

Στις 11 Σεπτεμβρίου, μετά τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Eldorado Gold, ο κ. Σταθάκης ήταν κατηγορηματικός απέναντι στην ανάγκη της προσφυγής στη Διαιτησία προκειμένου να επιλυθεί το τεχνικό μεν, ουσιώδες δε, θέμα της καθετοποίησης της παραγωγής με την κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας. Ο υπουργός σε όλο το διάστημα ήταν σταθερός.

Παράλληλα, όμως, αναλογιζόμενος και τις όποιες ευθύνες υπάρχουν στο δημόσιο, προχώρησε κι εξέδωσε τις εκκρεμούσες άδειες για τα μεταλλεία και το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει στις αρχές Αυγούστου.

Από την άλλη μεριά, η Eldorado Gold αναγνώριζε μεν, με δημόσιες ανακοινώσεις τις ενέργειες του υπουργού, επέμενε ωστόσο στην ανάγκη έκδοσης άδειας του εργοστασίου εμπλουτισμού στα μεταλλεία των Σκουριών αλλά και στην αποφυγή της Διαιτησίας και της έναρξης ενός τεχνικού διαλόγου που θα αφορούσε το επίμαχο θέμα της καθετοποιημένης παραγωγής.

Η προηγούμενη εβδομάδα είχε οφέλη για τους Καναδούς, οι οποίοι πήραν όλες τις άδειες για την Ολυμπιάδα. Ωστόσο επέμεναν στη χορήγηση εκείνης των Σκουριών, με τον κ. Σταθάκη να αρνείται, συνδέοντας το θέμα με εκείνο της προσφυγής στη Διαιτησία. Επ' αυτού οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι έκαναν πίσω.

Η μεταστροφή της κυβέρνησης

Ήταν επίσης σαφές, από τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης των δύο πλευρών, πως η κυβέρνηση δεν μιλούσε πια κάθετα αντίθετα για την επένδυση, κάτι που έδειχνε, σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, τη σταδιακή μεταστροφή απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση. Μάλιστα το αφήγημα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και το προηγούμενο διάστημα για την προσέλκυση επενδύσεων ενίσχυσε τις απόψεις μέσα στην Ελληνικός Χρυσός και την Eldorado Gold πως υπάρχει παράθυρο συνεργασίας.

Την τρέχουσα εβδομάδα κι ενώ από την πλευρά της εταιρίας που διαχειρίζεται τα μεταλλεία της Χαλκιδικής ήταν σε εξέλιξη ένα παρασκηνιακό επικοινωνιακό μπαράζ ως προς το δίκαιο των αιτημάτων της, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστελναν ακόμη ένα μήνυμα: «Πάρτε πίσω το τελεσίγραφο και εμείς ξεκινάμε διάλογο μαζί σας».

Ο συμβιβασμός

Παράλληλα, ήταν σε εξέλιξη, αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, προσπάθειες της Ελληνικός Χρυσός, υπό την καθοδήγηση του George Burns της Eldorado Gold, για συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΝ. Ο κ. Σταθάκης δεν έκανε πίσω στο θέμα της Διαιτησίας, αλλά ούτε και στην έκδοση της άδειας των Σκουριών.

Οι ίδιες πηγές, χωρίς να προσδιορίζουν χρονικά, επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον κ. Σταθάκη και τον κ. Δημητριάδη. Αυτή είναι πιθανόν να πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ. Δόθηκαν εκατέρωθεν εξηγήσεις και έτσι συμφωνήθηκε η έναρξη ενός «εποικοδομητικού διαλόγου», όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Eldorado Gold, αλλά και η συνέχιση της διαιτητικής διαδικασίας.

Το αδιέξοδο της Eldorado Gold...

Η Eldorado Gold φαίνεται ότι δεν είχε άλλο νομικό επιχείρημα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς το υπουργείο ΠΕΝ προχώρησε στην έκδοση των εκκρεμουσών αδειών για την Ολυμπιάδα και προσέφυγε στη Διαιτησία επικαλούμενο τη σύμβαση μεταβίβασης.

Επιπλέον, οι Καναδοί είναι δύσκολο να αποφασίσουν αποχώρηση από την Ελλάδα, με δεδομένο ότι έχουν επενδύσει ήδη 3 δισ. ευρώ, ενώ τα κοιτάσματα χρυσού και χαλκού σε Ολυμπιάδα και Σκουριές είναι από τα πλουσιότερα παγκοσμίως.

Πάντως, ο George Burns στη χθεσινή ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι κι εκείνος κρατά στη «φαρέτρα» του τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αν ο διάλογος δεν καταλήξει πουθενά: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής».

... και η διέξοδος της κυβέρνησης

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση έχει μεγάλη ανάγκη τη διατήρηση και την προσέλκυση επενδύσεων στη φάση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, έχει ανάγκη και τη διατήρηση της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, λένε παρατηρητές των γεγονότων, που είχε ταχθεί εναντίον της Eldorado Gold. Με τη χρήση του θεσμικού πλαισίου που έχει στη διάθεσή της πετυχαίνει να ζορίζει ανά τακτά διαστήματα τους Καναδούς και να κρατά ζωντανό το προεκλογικό της αφήγημα...

Όσο για τη Διαιτησία, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως ίσως είναι και η διέξοδος της κυβέρνησης σε ένα θέμα που είχε κάνει σημαία του προεκλογικού της αγώνα...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v