ΣτΕ: «Πλημμελές» το Προεδρικό Διάταγμα για προστασία του Υμηττού

Στο ΣτΕ προσέφυγαν επτά δήμοι (Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών και Γλυφάδας) και ζητούσαν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

ΣτΕ: «Πλημμελές» το Προεδρικό Διάταγμα για προστασία του Υμηττού

Πλημμελές κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα που αφορά στα μέτρα προστασίας του Υμηττού που ελήφθησαν το 2011.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν επτά δήμοι (Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών και Γλυφάδας) και ζητούσαν να ακυρωθεί το από 14.6.2011 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων.

Στις προσφυγές τους υποστήριζαν ότι το Π.Δ. είναι άκυρο καθώς δεν προηγήθηκε περιβαλλοντική μελέτη .
Το ανώτατο δικαστήριο απέστειλε σχετικά προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαικής Ένωσης το οποίο απάντησε ότι είναι απαραίτητη η περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος.

Ακολούθως η Ολομέλεια του ΣτΕ απεφάνθη ότι το Π.Δ. είναι πλημμελές. Βάσει του προεδρικού διατάγματος ο Υμηττός χωρίστηκε εκ νέου σε πέντε ζώνες, με τη την α’ ζώνη (απόλυτης προστασίας) να καταλαμβάνει το 88,5% του όρους. Στη ζώνη αυτή απαγορεύτηκε κάθε νέα δόμηση, καθώς η πρόβλεψη περί «αναψυκτηρίων» ουσιαστικά οδηγούσε στην ανέγερση κατοικιών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v