Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστική αθώωση Γ. Περβανά για την «υπόθεση Λαναρά»

Αίσιο τέλος για τον χρηματιστή Γιώργο Περβανά είχε η πολυετής δικαστική περιπέτεια, η οποία σχετιζόταν με την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας και τις μετοχές του αείμνηστου επιχειρηματία Θωμά Λαναρά.

Δικαστική αθώωση Γ. Περβανά για την «υπόθεση Λαναρά»

Παμψηφεί αθώο έκρινε τον γνωστό χρηματιστή Γεώργιο Περβανά το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών (μετά και την απαλλακτική εισήγηση του Εισαγγελέα) για την «υπόθεση Λαναρά», που άρχισε να απασχολεί τη δημοσιότητα από το 2004.

Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν μακρινό συγγενικό πρόσωπο του αείμνηστου επιχειρηματία Θωμά Λαναρά στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τόσο τον Θωμά Λαναρά, όσο και τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες (μεταξύ των οποίων και αυτή του κ. Περβανά) ότι έδρασαν από κοινού προκειμένου στην ουσία να του αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

H υπόθεση είχε πάρει έντονες διαστάσεις, καθώς οι μετοχές των εταιρειών του Θωμά Λαναρά είχαν πρωτοστατήσει στην περιβόητη χρηματιστηριακή «φούσκα» της περιόδου 1999-2000, ενώ δεκάδες χιλιάδων επενδυτών αυτών των εισηγμένων είχαν βρεθεί να καταγράφουν απώλειες που συχνά υπερέβαιναν το 80%, το 90%, ή ακόμη και το… 100% των χρημάτων τους (σε περιπτώσεις «αέρα»).

Αν και όπως λέγεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είχε διαπιστώσει σχετικές παρανομίες σε έλεγχο που είχε διαπράξει τότε στη χρηματιστηριακή εταιρεία του κ. Περβανά, μετά από σειρά καθυστερήσεων και αναβολών, ο αείμνηστος Θωμάς Λαναράς και ο χρηματιστής Γιώργος Περβανάς καταδικάστηκαν το 2011 -και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση- ως ένοχοι για κακουργηματική απάτη (οι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί).

Όπως είχε ειπωθεί τότε, το δικαστήριο είχε αρνηθεί να ακούσει τις νόμιμες (για την ακρίβεια, υποχρεωτικές) καταγραφές των τηλεφωνικών εντολών μέσω των οποίων γίνονταν οι συζητούμενες αγοραπωλησίες μετοχών, ενώ δεν είχε επηρεαστεί από το γεγονός ότι οι καταγγελίες είχαν γίνει με καθυστέρηση ετών.

Ειδικότερα, με βάση τη δικαστική απόφαση του 2011, οι Θωμάς Λαναράς και Γιώργος Περβανάς φέρεται πως εξαπάτησαν μέλος της οικογένειας Λαναρά αποσπώντας του μεγάλα χρηματικά ποσά για επενδύσεις, με την υπόσχεση υψηλών και ασφαλών αποδόσεων. Αντίθετα, είχαν απαλλαγεί από το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Η ποινή που είχε επιβληθεί στους Θ. Λαναρά και Γ. Περβανά ήταν κάθειρξη οκτώ και έξι ετών αντίστοιχα, με ανασταλτικό όμως αποτέλεσμα στην έφεσή τους.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, ο Θωμάς Λαναράς απεβίωσε ενώ ο Γεώργιος Περβανάς άσκησε έφεση, με αποτέλεσμα το Γ’ Πενταμελές Εφετείο να αποφασίσει παμψηφεί την προηγούμενη εβδομάδα (μετά και πάλι από απαλλακτική εισήγηση του Εισαγγελέα) την αθώωσή του για την «πράξη της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση» για την οποία κατηγορήθηκε ότι διαπράχθηκε κατά την περίοδο 1999-2004.

Περισσότερα στοιχεία για το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης θα έχουμε όταν αυτή καθαρογραφεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v