Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χουλιαράκης: Στο 2,1-2,2% το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος

O αναπληρωτής υπουργός οικονομίας προέβλεψε ακόμη από το συνέδριο του Economist ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιστρέψει την νέα έξοδο στις αγορές.

Χουλιαράκης: Στο 2,1-2,2% το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%-2,2% θα πετύχει φέτος η κυβέρνηση, προέβλεψε ο Γιώργος Χουλιαράκης από το συνέδριο του Economist.

O αναπληρωτής υπουργός οικονομίας εκτίμησε επίσης ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το επόμενο έτος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα» για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μετά τον Αύγουστο του 2018, μιλώντας για καθαρή έξοδο (clean exit) από το μνημόνιο.

Ο κ. Χουλιαράκης, μίλησε για τρία βήματα – προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση:

· Ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος πριν από το τέλος του έτους

· Δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας για τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές

· Προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε σήμερα οριακά κάτω του στόχου κινήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου οκταμήνου, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τα τελικά στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την απόκλιση κατά 1,7 δισ. ευρώ στον στόχο για τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η μη είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ) αλλά και στις χαμηλότερες εισπράξεις από φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Μικρότερα του αναμενόμενου ήταν και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Από την άλλη πλευρά, καλύτερα των προβλέψεων κινούνται φόροι που πρόερχονται από προηγούμενες χρήσεις (ΠΟΕ), δείγμα ότι οι εισπράξεις από κατασχέσεις και άλλα μέσα «αποδίδουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v