Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνταγή Μυτιληναίου για έξοδο από την κρίση

Η σύνδεση μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους και το Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης. Γιατί είναι κρίσιμη η «ιδιοκτησία» του σχεδίου για οριστική έξοδο από την κρίση. Τι είπε στον Economist για Τραμπ, Μέρκελ και Brexit.

Η συνταγή Μυτιληναίου για έξοδο από την κρίση

Τη δική του θέση στην υπόθεση της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια κατέθεσε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist σε πάνελ με τον Τζακ Λιου, πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Κι ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω οξείας εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και διεθνών εξελίξεων που προκαλούν νέες αβεβαιότητες παγκοσμίως, ο επιτυχημένος Έλληνας επιχειρηματίας φαίνεται πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε η χώρα να ξεκολλήσει από το λεγόμενο «τέλμα της οικονομικής στασιμότητας».

Για τους λόγους αυτούς παρουσίασε χθες τη δική του πρόταση: «Ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Οικονομίας που θα υποστηρίξουν όλα τα φιλευρωπαϊκά κόμματα, μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως το περιέγραψε χαρακτηριστικά, ενώπιον του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, καθώς και κορυφαίων επιχειρηματιών και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.

Ο κ. Mυτιληναίος ήταν από τις λίγες φορές που δεν μίλησε χθες για τον όμιλο των εταιριών του. Η ομιλία του ήταν δομημένη στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς και στην παρουσίαση της θέσης του ώστε η χώρα να απαλλαγεί από τον βραχνά του χρέους αλλά και να αναπτύξει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Η δοκιμασμένη «συνταγή»

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίoς έχει κάθε λόγο να εκφέρει γνώμη και να καταθέτει πρόταση για τη χώρα. Οκτώ χρόνια ύφεσης και εταιρίες του, όπως και ο ίδιος έχει πει στο παρελθόν, κινδύνευσαν. Ωστόσο, χάρη στη στρατηγική που ανέπτυξε όχι απλά μετρίασαν τις επιπτώσεις, αλλά είναι πρωτοπόρες και ανταγωνιστικές στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι επενδύσεις των επιχειρήσεών του συνεχίστηκαν και αναμένεται να ενταθούν. Τελευταία μεγάλη απόφαση της διοίκησης ήταν ο μετασχηματισμός του ομίλου. Η Μυτιληναίος, από μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, μεταμορφώθηκε σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό οργανισμό. Και χωρίς μάλιστα να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.

Αυτοδημιούργητος λοιπόν ο Έλληνας επιχειρηματίας γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες στη χώρα και τι χρειάζονται, ενώ ο ίδιος, διαθέτοντας και πολιτική αντίληψη και θεώρηση των πραγμάτων, είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να παρουσιάσει προτάσεις. Η «συνταγή» στις εταιρίες του ομίλου του είναι ο οδηγός.

Η πρόταση Μυτιληναίου, η οποία, όπως είπε, αντιπροσωπεύει τη θέση κι άλλων επιχειρηματιών, βασίζεται στην κοινή παραδοχή δανειστών και ελληνικής πλευράς πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αν δεν μειωθεί.

Ο ίδιος λοιπόν προέτρεψε τις πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου να συμφωνήσουν σε ένα Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης πενταετούς-επταετούς διάρκειας, το οποίο θα είναι ελληνικής «ιδιοκτησίας» και θα το αγκαλιάσουν οι πολίτες.

Σταθερό φορολογικό πλαίσιο, fast track διαδικασίες αδειοδότησης σε μεγάλες επενδύσεις (όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες), ιδιωτικοποιήσεις και μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, μπορούν να αποτελέσουν το σχέδιο της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις επιδόσεις του να μειώνεται το χρέος.

Ο κ. Mυτιληναίoς παρατήρησε επίσης πως οι δανειστές, όταν θα δουν το εθνικό σχέδιο, το οποίο θα είναι ιδιοκτησίας μας, θα πειστούν και θα αναλάβουν τη μείωση του χρέους.

Τι είπε για Τραμπ, Μέρκελ και Brexit

Η ομιλία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ήταν επίσης τελείως διαφορετική σε σχέση με όσες έχει κάνει στο παρελθόν.

Εκτός του ότι δεν μίλησε για τις εταιρίες του, αναφέρθηκε και στις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Μίλησε για τις ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Τραμπ. Όπως σχολίασε ο κ. Mυτιληναίoς, «ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος. Και αυτό μπορεί να είναι μία λογική αντίδραση, αλλά δεν είναι στρατηγική. Γιατί έχει απομακρύνει φίλους και συμμάχους. Κι αυτό προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα».

Σε σχέση με το Brexit, απέδωσε την απόφαση των Βρετανών στην άμυνα και την οικονομία, αλλά εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν, κυρίως για τη Μ. Βρετανία.

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών μιλώντας για τον ευρωσκεπτικισμό που διακρίνεται σε αυτά καθώς και στη δυσκολία της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε και τις εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία, για να τονίσει πως υπάρχουν πολλά προβλήματα μπροστά μας.

Η πρόταση Μυτιληναίου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίoς τα χαρακτήρισε όμως και ως προκλήσεις για την Ε.Ε. προτείνοντας:

1. Την οικονομική ενοποίηση και δημοσιονομική ένωση, αντικαθιστώντας τη λιτότητα από την ανάπτυξη.

2. Την προώθηση της καινούριας εκδοχής του Ευρωπαϊκού Συντάγματος πέραν της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας.

3. Την ενιαία ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής άμυνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v