Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει η ασφαλιστική αγορά στην Κύπρο

Οι επιδόσεις των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Η ανοδική πορεία του κλάδου και οι εκτιμήσεις για συγχωνεύσεις δυνάμεων λόγω του εποπτικού πλαισίου Solvency II.

Ανακάμπτει η ασφαλιστική αγορά στην Κύπρο

Αξιοσημείωτη αύξηση σημειώνει και φέτος η παραγωγή ασφαλίστρων στην Κύπρο, επηρεασμένη προφανώς από την ανοδική πορεία της τοπικής οικονομίας (εκτιμήσεις για ετήσια ανάπτυξη 3,5%).

Έτσι, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, ο κλάδος ζωής «έτρεξε» κατά το πρώτο μισό του 2017 με +8,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, επίδοση που υπερβαίνει σαφώς το +0,5% που είχε εμφανίσει στο α’ εξάμηνο του 2016 σε σύγκριση με το 2015.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα, ο κλάδος Ζωής στην Κύπρο είναι συγκεντρωμένος σε λίγους «παίκτες», με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς να ελέγχονται από τις εταιρείες: Universal Life (30,81%, πιθανόν μετά και τη συνεργασία της με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα), Eurolife (22,18%, θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) και CNP Cyprialife (21,02%, θυγατρική του γνωστού πολυεθνικού Ομίλου).

Από την πλευρά της, η MetLife ελέγχει άμεσα το 5,78%, ενώ μαζί με την Ελληνική Τράπεζα συμμετέχουν στην Hellenic-Alico (μερίδιο 3,63%, προϊόντα bancassurance).

Από την πλευρά των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών διακρίνουμε το 6,87% της Prime Insurance (συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά), το 3,33% της Altius Insurance (σχήμα υπό τον κ. Δούκα Παλαιολόγο), το 2,16% της Εθνικής Ασφαλιστικής και το 0,12% της Allianz Hellas.

Αντίθετα, μικρότερες τάσεις συγκέντρωσης εμφανίζουν στην Κύπρο οι Γενικοί Κλάδοι. Όπως προκύπτει από τον δεύτερο παρατιθέμενο πίνακα, κατά το πρώτο μισό του 2017 η παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,3% σε σύγκριση με το 2016, όταν είχε ανεβεί κατά 1,3% σε σχέση με το 2015.

Μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ελέγχουν οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου 24,6 εκατ. ευρώ και Eurolife 8,8 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι εταιρείες του Ομίλου CNP (αθροιστικά 30,7 εκατ. ευρώ), η Universal Life (21,4 εκατ.), η θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας, Παγκυπριακή (15,9 εκατ. ευρώ), η Trust (15,4 εκατ.) και η AIG με 12,3 εκατ. ευρώ.

Από ελληνικής πλευράς, διακρίνουμε την Εθνική Ασφαλιστική με παραγωγή 9,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017, την Altius με 9,1 εκατ., την Prime με 7,66 εκατ. και την Υδρόγειο με 6,26 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι οι εταιρείες στην Κύπρο είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και αναμένεται κάποια συγκέντρωση δυνάμεων ιδιαίτερα στους γενικούς κλάδους, λόγω του μικρού μεγέθους κάποιων εταιρειών και των αυξημένων απαιτήσεων του νέου εποπτικού συστήματος (Solvency II).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v