Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη άνω του 2% το δεύτερο εξάμηνο προβλέπει η Εθνική

Η τράπεζα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο και 3% το τέταρτο τρίμηνο, με την οικονομία να εισέρχεται στο 2018 με «momentum». «Κλειδί» η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα μέτρα για το χρέος.

Ανάπτυξη άνω του 2% το δεύτερο εξάμηνο προβλέπει η Εθνική

Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο προβλέπει η Εθνική Τράπεζα στην έκθεση Greece Macro Monitor. 

Η τράπεζα επισημαίνει ότι μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το β΄τρίμηνο, από 0,4% το πρώτο τρίμηνο, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες προϊδεάζουν για περαιτέρω βελτίωση το τρίτο τρίμηνο, με άμεση και έμμεση στήριξη από τον τουρισμό, της ενίσχυσης των επιχειρηματικών δαπανών και της απασχόλησης. 

Οπως αναφέρει, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί σε επίπεδα άνω του 2% το δεύτερο εξάμηνο, με τη μέση ανάπτυξη του 2017 να προσεγγίζει το 1,6% από 0% το προηγούμενο έτος, και με την οικονομία να εισέρχεται στο 2018 με «momentum». Ειδικότερα, η τράπεζα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο και 3% το τέταρτο τρίμηνο. 

Ωστόσο, σημειώνει, η ιδιαίτερα ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται μεγάλο μέρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν μπορεί να επουλωθεί γρήγορα, δείχνοντας ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να καλύψουν τις υποχρεώσεις και τα χρέη τους στις τράπεζες.

Μια έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης -κάτι απαραίτητο για να διατηρηθεί το μακροοικονομικό μομέντουμ- σε συνδυασμό με ενδεχόμενη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να μειωθούν τα κόστη εξυπηρέτησης, θα ενισχύσουν το οικονομικό κλίμα και θα συμβάλουν σε μια βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και ως εκ τούτου, σε ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας το 2018.

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v