Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Έως σήμερα η καταβολή εργοδοτικής εισφοράς €20 ανά εργαζόμενο

Με τις εισφορές μηνός Αυγούστου, που πρέπει να καταβληθούν έως σήμερα, χιλιάδες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα οφείλουν να καταβάλουν εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο-μισθωτό. Ποιοι υποχρεούνται να πληρώσουν και ποιοι εξαιρούνται.

ΕΦΚΑ: Έως σήμερα η καταβολή εργοδοτικής εισφοράς €20 ανά εργαζόμενο

Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής της εργοδοτικής εισφοράς ποσού 20 ευρώ ανά εργαζόμενο για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων.

Μάλιστα, οι συμπληρωματικές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και το ποσό των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο, για υπόχρεους που ήδη έχουν υποβάλει ΑΠΔ για τις εισφορές Αυγούστου, αναρτήθηκαν στον ΕΦΚΑ μόλις χθες, παρότι η προθεσμία καταβολής των ποσών που εμφανίζονται στις συμπληρωματικές δηλώσεις είναι η ίδια με τις τρέχουσες εισφορές Αυγούστου, δηλαδή μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι ο Ειδικός Λογαριασμός Παιδικών Κατασκηνώσεων συστάθηκε στον ΟΑΕΔ με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, με σκοπό την οργάνωση και υλοποίηση κατασκηνωτικών προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε θερινές παιδικές κατασκηνώσεις.

Μεταξύ των άλλων πόρων του Λογαριασμού ορίστηκε μάλιστα η ετήσια εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Όσον αφορά στον τρόπο είσπραξης της εργοδοτικής εισφοράς προβλέπεται ότι αυτή καταβάλλεται από τον εργοδότη ετησίως και εισπράττεται από τον ΕΦΚΑ ταυτόχρονα και παράλληλα με τις τακτικές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας εισφορές μηνός Αυγούστου.

Επισημαίνεται δε, ότι υποχρέωση καταβολής της ετήσιας εργοδοτικής εισφοράς 20 ευρώ ανά εργαζόμενο υφίσταται και στις περιπτώσεις των νέων κατηγοριών ασφαλισμένων που εντάχθηκαν ως μισθωτοί από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, υποχρέωση καταβολής της εν λόγω εργοδοτικής εισφοράς υπάρχει στις παρακάτω αναφερόμενες περιπτώσεις:

1. Απασχολουμένων μισθωτών-ανειδίκευτων εργατών του τέως ΟΓΑ που εντάσσονται ως μισθωτοί στον ΕΦΚΑ, με εξαίρεση την κατηγορία των μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών.

2. Για τους διευθυντές, γενικούς διευθυντές, εντεταλμένους διευθύνοντες ή συμπράττοντες συμβούλους, διοικητές εταιριών ή συνεταιρισμών, οι οποίοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Εξαιρούνται όμως οι νέες κατηγορίες υπαγόμενων στον ΕΦΚΑ προσώπων, ήτοι Μελών Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών που λαμβάνουν αμοιβή, δεδομένου ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν δεν απορρέουν από σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας.

3. Για τους ασφαλισμένους μισθωτούς υπαγόμενους στην ασφάλιση του τέως ΕΤΑΑ, οι οποίοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Εξαιρούνται οι απασχολούμενοι με έμμισθη εντολή δικηγόροι ασφαλισμένοι του τ. ΕΤΑΑ - Τομέα ΤΑΝ.

4. Για τους ασφαλισμένους μισθωτούς υπαγόμενους στην ασφάλιση του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία.

Επίσης, εξαιρούνται από την καταβολή της εισφοράς οι αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, για τους οποίους, όπως έχει γίνει δεκτό, δεν υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης υπέρ ΟΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v