Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Η Ευρωζώνη έδωσε ανάσα στα ξενοδοχεία στο πρώτο εξάμηνο

Άνοδο διανυκτερεύσεων από τις χώρες της Ευρωζώνης και πτώση από τις χώρες της Ε.Ε εκτός ζώνης ευρώ δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Από ποιες αγορές προήλθε η άνοδος. Στα περυσινά επίπεδα οι διαμονές επισκεπτών από ΗΠΑ και Ρωσία.

Τουρισμός: Η Ευρωζώνη έδωσε ανάσα στα ξενοδοχεία στο πρώτο εξάμηνο

Την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2016 προδιαγράφει η ανοδική πορεία των διανυκτερεύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται, εμμέσως, η καθοδική τροχιά  των εσόδων από κάθε ξένο επισκέπτη που φθάνει στην Ελλάδα καθώς η άνοδος των διανυκτερεύσεων ήταν μικρότερη από την αύξηση του αριθμού ξένων τουριστών στο ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το σύνολο των διανυκτερεύσεων που πραγματοποίησαν οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο έφθασαν τα 59,8 εκατ. έναντι 56,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5,2%. Υπενθυμίζεται πως για την ίδια περίοδο πέρυσι, οι διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών εμφάνιζαν οριακή άνοδο 0,4%.



Στο πρώτο μισό της χρονιάς, ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα ήταν 6,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της TτΕ. Γεγονός που προδιαγράφει το περαιτέρω «ψαλίδισμα» των εισπράξεων από κάθε ξένο τουρίστα (μέση δαπάνη ανά ταξίδι).

Από την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων της ΤτE προκύπτει πως στην εποχή των Μνημονίων (2010-2017) οι συνολικές διανυκτερεύσεις των ξένων τουριστών στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν από 43,7 εκατ. το 2010 σε 59,8 εκατ. στο πρώτο μισό του 2017, καταγράφοντας σωρρευτική άνοδο 36,8%.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η αύξηση των διανυκτερεύσεων οφείλεται κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν 50,8 εκατ. διαμονές έναντι 47 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Επίδοση η οποία μεταφράζεται σε αύξηση 8%.

Το δεύτερο τρίμηνο αναδεικνύεται σε μια δεξαμενή διανυκτερεύσεων, το μέγεθος της οποίας αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία οκταετία. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι διανυκτερεύσεις των ξένων που φθάνουν στη χώρα μας αυξήθηκαν από 36 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε 50,8 εκατ. το 2017, καταγράφοντας άνοδο 44,1%.

Οι αυξημένες διανυκτερεύσεις του πρώτου εξαμήνου οφείλονται  κατά κύριο λόγο στην άνοδο κατά 9,2% των διανυκτερεύσεων από τις χώρες της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, οι διαμονές  επισκεπτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της ζώνης ευρώ κατέγραψαν μείωση 3,7% στο πρώτο εξάμηνο.

Οι διανυκτερεύσεις των Γερμανών επισκεπτών αυξήθηκαν 11,5% στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έναντι του 2016. Αύξηση 10,2% σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις Βρετανών ενώ 25,8% περισσότερες διαμονές πραγματοποίησαν οι Βέλγοι και 16,2% Κύπριοι επισκέπτες.

Στα περυσινά επίπεδα, αντίθετα, διαμορφώθηκαν οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών από τις δύο βασικές αγορές της Ελλάδας εκτός Ευρώπης, ΗΠΑ (-0,2%) και Ρωσία (+0,5%) κατά το πρώτο εξάμηνο.

Υποχώρησαν την ίδια στιγμή οι διανυκτερεύσεις α’ εξαμήνου επισκεπτών από την Αυστρία (-2%), την Ισπανία (-4,8%), την Ιταλία (-3,5%), τη Σουηδία (-14,6%), τη Ρουμανία (-12,4%) αλλά και την Τσεχία (-26,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v