Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέδριο των Prudential και Mazars για τις αλλαγές στο IFRS 17

Στο συνέδριο έδωσαν το παρών 30 εταιρείες, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Συνέδριο των Prudential και Mazars για τις αλλαγές στο IFRS 17

Την προετοιμασία τους για την υιοθέτηση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS 17- Insurance Contracts) συνεχίζουν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Wyndham Grand της Αθήνας, διεξήχθη το συνέδριο που οργάνωσαν η Prudential και η Mazars, προκειμένου να παρουσιάσουν τον οδικό χάρτη των αλλαγών στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ασφαλιστικές ενόψει του 2021.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στο συνέδριο έδωσαν το παρών 30 εταιρείες, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ενημερώθηκαν για τα νέα λογιστικά πρότυπα, σκοπός των οποίων είναι να παρουσιάσουν με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο τα στοιχεία τα οποία ανακοινώνονται στο ευρύ και όχι μόνο κοινό, προκειμένου να μπορεί να γίνεται κατανοητή η χρηματοοικονομική κατάσταση πολύπλοκων οργανισμών, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες.

«Οι λογιστές ξεπέρασαν σε πολυπλοκότητα τους αναλογιστές» είπε ο κος Αλέξανδρος Ζυμπίδης, καθηγητής Αναλογισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγώντας ότι εισάγονται νέες έννοιες όπως το CSM (Περιθώριο Κέρδους) ή η «Επαχθής ή ζημιογόνος σύμβαση» (Onerous Contracts), που στο εξής θα παίζουν κομβικό ρόλο για τον καθορισμό των κερδών των εταιρειών μέσα στον χρόνο.

Ο κος Κώστας Νικολάου, Managing Director της Prudential, δήλωσε: «Η κύρια αλλαγή σε σχέση με πριν και το βασικό πνεύμα των νέων προτύπων είναι ότι ενώ στο παρελθόν παρουσιάζονταν κυρίως στοιχεία ασφαλιστικής παραγωγής (πωλήσεις δηλαδή), από εδώ και στο εξής περνάμε στην έννοια του ασφαλιστικού εσόδου».

Ο κος Νίκος Κασουρίδης, Partner της Mazars, ανέφερε πως «σε ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο από εποπτικές απαιτήσεις, το IFRS17 αποτελεί μια νέα μεγάλη πρόκληση για το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών. Aπαιτεί ριζικές αλλαγές στην χρηματοοικονομική πληροφόρηση και σε συνδυασμό με το Solvency II, έχει σαν σκοπό την παροχή, στους ενδιαφερόμενους μιας ολοκληρωμένης εικόνας του πλαισίου λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών».

Στο ίδιο συνέδριο, παρουσιάστηκε από τη Mazars η ολοκληρωμένη μεθοδολογία της εταιρίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - General Data Protection Regulation. O Κανονισμός αυτός θέτει αυστηρότερο πλαίσιο διαχείρισης προσωπικών δεδομένων με σοβαρότατα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης (20 εκατ. ευρώ ή το 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών στην περίπτωση πολυεθνικών εταιριών). Αφορά το σύνολο των εταιριών που διατηρούν και επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ από τον Μάιο του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v