Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 4,05 εκατ. στον Κάλαμο Αττικής

Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που εγκρίθηκαν για την περιοχή Καλάμου, Βαρνάβα, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου Αττικής και θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Αττικής αφορούν σε έργα για την αντιδιαβρωτική προστασία του εδάφους σε έκταση 8.500 στρεμμάτων.

Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 4,05 εκατ. στον Κάλαμο Αττικής

Η κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της για άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή του Καλάμου Αττικής, που επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενέκρινε μέσω του Υπουργείου Οικονομίας έργα ύψους 4,05 εκ. ευρώ, αναφέρει το Υπ. Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του.

Μέσα σε 40 ημέρες εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ, εκπονήθηκαν οι μελέτες από τα στελέχη των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν αρμοδίως, έγιναν οι απαραίτητες αιτήσεις και τα τεχνικά δελτία της Περιφέρειας Αττικής και εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας, ωρίμασε η εκτέλεση των έργων και η διαδικασία συμβάσεων για τα απαραίτητα έργα.

Ειδικότερα την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες η σχετική μελέτη, την οποία παρουσίασε στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, ο Διευθυντής Αναδασώσεων Αττικής, Παύλος Χριστακόπουλος.

Ο Αν. ΥΠΕΝ αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της μελέτης και τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτή, συνεχάρη τον Διευθυντή Αναδασώσεων Αττικής και όλα τα στελέχη της Υπηρεσίας, που εκπόνησε τη μελέτη, για την άμεση ανταπόκριση.

Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που εγκρίθηκαν για την περιοχή Καλάμου, Βαρνάβα, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου Αττικής και θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Αττικής αφορούν σε έργα για την αντιδιαβρωτική προστασία του εδάφους σε έκταση 8.500 στρεμμάτων (κορμοδέματα, κορμοπλέγματα και κλαδοδέματα), καθώς και κατασκευή 340 περίπου μικρών ξυλοφραγμάτων στις λεκάνες απορροής. Τα έργα άμεσης προστασίας που ξεκινούν, έχουν προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, στο πλαίσιο των συνολικών δράσεων για την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία της πληγείσας περιοχής, προετοιμάζεται η κατασκευή υποδομών πρόληψης φυσικών καταστροφών, όπως είναι η κατασκευή 20 μεγαλύτερων φραγμάτων από τεχνητά συρματοκιβώτια σε ρέματα της πληγείσας περιοχής, αλλά και οι αναδασώσεις με ενδημικά είδη περίπου 300 στρεμμάτων, στις περιοχές που δεν θα αναγεννηθούν με τη φυσική διαδικασία και η συντήρησή τους για διάστημα δύο ετών.

Και για αυτό το στάδιο προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου οι μελέτες και οι διαδικασίες ανάθεσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v