Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Τα «όπλα» των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Αισιόδοξος για την κάλυψη των στόχων που έχουν τεθεί για τα κόκκινα δάνεια εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Ποιοι παράγοντες βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Καραβίας: Τα «όπλα» των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων

«Εάν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, δεν επιλυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων, τότε τα πράγματα για τις τράπεζες δεν θα είναι καθόλου όμορφα». Αυτό επισήμανε απόψε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα «Πέρα από τη λιτότητα: η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, οι δύο πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες, είναι οι καταθέσεις και τα κόκκινα δάνεια τα οποία τα χαρακτήρισε ως τον «ελέφαντα στο... δωμάτιο».

Αναφερόμενος στη «γκρίνια» του ΔΝΤ, ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι επαρκές, ο κ. Καραβίας, εξήγησε ότι «σαφές και αναλυτικό πλάνο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, υπάρχει από το Σεπτέμβριο του 2016. Και το πλάνο αυτό, ορίζει τη μείωσή τους κατά 40% έως το τέλος του 2019».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι στόχοι, παρά το γεγονός ότι είναι οπισθοβαρείς, θα πιαστούν από όλες τις τράπεζες και ειδικά για τη Eurobank εξέφρασε τη βεβαιότητά του, διότι πλέον υπάρχουν τρεις σημαντικές παράμετροι που θα βοηθήσουν σημαντικά προ αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρώτος λόγος, όπως εξήγησε, είναι η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Μάλιστα ανέφερε, ότι όταν η πορεία της οικονομίας είναι υπότροπη, τότε είναι υπότροπη και η συμπεριφορά των δανειοληπτών.

Ο δεύτερος λόγος, είναι η συσσωρευμένη εμπειρία, βάσει της οποίας το πρόβλημα πλέον αντιμετωπίζεται με ρεαλισμό. Και από τις τράπεζες και από την κυβέρνηση και από τους δανειολήπτες και την κοινωνία γενικότερα.

Ο τρίτος λόγος είναι η ύπαρξη του νομοθετικού οπλοστασίου.

Μάλιστα επί του συγκεκριμένου, όπως ανέφερε, περιλαμβάνονται:

-Η αδειοδότηση και λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων

-Η βελτίωση του πτωχευτικού κώδικα

-Η θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού

-Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

-Και αναμένονται οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα των ιδιωτών, δηλαδή στο νόμο Κατσέλη, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς το πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραβίας στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τονίζοντας σημειώνοντας ότι οι τράπεζες τους αντιμετωπίζουν με κοινωνική υπευθυνότητα. «Όσοι αντιδρούν, συνέχισε, είτε εξυπηρετούν συνειδητά στρατηγικούς κακοπληρωτές, είτε τα συμφέροντα των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους φυσικούς πλειστηριασμούς», προαναγγέλοντας ότι το πρώτο πακέτο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα βγει την τελευταία Τετάρτη του Νοεμβρίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πλέον οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια είναι αρκούντως ικανοποιητικές, ενώ υπενθύμισε ότι στο επόμενο διάστημα η Eurobank θα πωλήσει το πρώτο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v