Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «κρύβει» η επίσκεψη Σταθάκη στη Ρωσία

Στη Μόσχα μεταβαίνει ο υπουργός ΠΕΝ, ο οποίος την Πέμπτη συναντάται με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας. Στο τραπέζι η προοπτική των αγωγών Turkish Stream-IGI Poseidon ως εναλλακτική δίοδος του ρωσικού αερίου σε συνάρτηση με τον Nord Stream 2.

Τι «κρύβει» η επίσκεψη Σταθάκη στη Ρωσία

Τη διατήρηση ζωντανού του σχεδίου της εναλλακτικής όδευσης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. μέσω του αγωγού μεταφοράς Turkish Stream θα επιδιώξει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνάντηση που θα έχει μεθαύριο Πέμπτη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο κ. Σταθάκης φεύγει από σήμερα για τη Μόσχα, προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές ενεργειακό συνέδριο «Russian Energy Week 2017». Οι εργασίες του θα διαρκέσουν από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνει την επίσημη έναρξη των εργασιών του, με ομιλία του το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Έλληνας υπουργός θα συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα “Global Energy: Challenges and Sustainable Development”.

Το ενδιαφέρον όμως της επίσκεψης Σταθάκη στο ενεργειακό συνέδριο είναι το ραντεβού που έχει κλειστεί με τον Αλεξάντερ Νόβακ, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.

Πηγές θέλουν στο επίκεντρο των συζητήσεων να βρίσκεται η επέκταση του αγωγού μεταφοράς Turkish Stream, που σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, στην Ελλάδα και από τη χώρα μας στην Ιταλία. Την όδευση αυτή επιδιώκει και η ιταλική πλευρά, καθώς αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο, θα αξιοποιηθεί ο δρόμος του ελληνοϊταλικού αγωγού (IGI Poseidon).

Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο που προωθούν οι Edison, ΔΕΠΑ και φυσικά η Gazprom. Για τον αγωγό αυτό έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας οι τρεις εταιρίες, ενώ επανήλθε στην επικαιρότητα με την πρόσφατη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, όπου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν προεδρεύσει της διακυβερνητικής συνόδου Ελλάδας - Ιταλίας. Οι δύο αρχηγοί είχαν μιλήσει για τον αγωγό αυτόν όπως και για τον TAP που κατασκευάζεται, καθώς και τον EastMed που θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συνόδου Ελλάδας - Ιταλίας, οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα είχαν υπογράψει κοινή διακήρυξη για τα ενεργειακά, όπου αναφερόταν η βούληση των δύο χωρών να προχωρήσουν την επέκταση των συστημάτων μεταφοράς αερίου των χωρών τους.

Επίσης είχε γίνει εμμέσως γνωστό ότι η εναλλακτική όδευση του ρωσικού αερίου στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας και Ιταλίας συναρτάται από την κατασκευή του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου, του αγωγού μεταφοράς Ρωσίας - Γερμανίας Nord Stream 2, που θα διασχίσει τη Βαλτική. Με πιο απλά λόγια, αν προχωρήσει ο βόρειος αγωγός που θα αποτελέσει την άλλη δίοδο του ρωσικού αερίου, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, τότε ο Turkish Stream είναι πιθανόν να μην προχωρήσει.

Σημειωτέον ότι οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν με καλό μάτι τη νέα απόπειρα της ρωσικής Gazprom να εξάγει κι άλλες ποσότητες αερίου. Τη στάση αυτή πυροδοτούν και οι ΗΠΑ. Μάλιστα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει με τον Φινλανδό ομόλογό του Γιούχα Σίπιλα, είχε πει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να θάψουν το έργο και ασκούν πιέσεις στην Ε.Ε.

Επιφυλακτική, βέβαια, είναι και η στάση Βρυξελλών και ΗΠΑ και στην επέκταση του Turkish Stream στην Ε.Ε. Πάντως, η θέση που αναμένεται να μεταφέρει ο Έλληνας υπουργός στον κ. Νόβακ είναι πως τα ρωσικά επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να είναι συμβατά με το Δίκαιο της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v