Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση στους διεθνείς διαγωνισμούς για τα πετρέλαια

Δημοσιεύεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις περιοχές «Δυτικά», «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης και του «Ιονίου». Ικανοποιημένη η ΕΔΕΥ με τη συνεργασία Repsol-Energean. Πότε θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό.

Αντίστροφη μέτρηση στους διεθνείς διαγωνισμούς για τα πετρέλαια

Από μέρα σε μέρα, ίσως και εντός της εβδομάδας, αναμένεται η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. των δύο διεθνών διαγωνισμών για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των δικαιωμάτων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης στα τρία θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης και του Ιονίου.

Αυτό έκανε γνωστό στη διάρκεια του συνεδρίου Balkans Petroleum που πραγματοποιείται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σπύρος Μπέλλας.

Πρόκειται για τις περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης, που έχει ζητήσει η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-Ελληνικά Πετρέλαια, και «Ιόνιο», την οποία έχει αιτηθεί για παραχώρηση η Energean Oil & Gas.

Οι προσκλήσεις από την ΕΔΕΥ κατόπιν και σχετικής έγκρισης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη έχουν δημοσιοποιηθεί, ως γνωστόν, στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Επίσης έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μεταφραστούν σε όλες τις γλώσσες των χωρών-μελών και τώρα αναμένεται η ανακοίνωσή τους στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.

«Από τη μέρα δημοσίευσης των δύο προσκλήσεων», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ, «μετρά αντίστροφα ο χρόνος των 90 ημερών για την υποβολή προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εταιρίες που επιθυμούν να αποκτήσουν τα δικαιώματα έρευνας των τριών οικοπέδων».

Ο κ. Μπέλλας, αναφερόμενος επίσης στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί και συγκεκριμένα στα «Ιωάννινα» (Repsol - Energean Oil & Gas), έκανε γνωστό ότι πριν από τρεις μέρες εκπρόσωποι του ισπανικού πολυεθνικού ομίλου συναντήθηκαν με τα στελέχη της ΕΔΕΥ. Τα μέλη της Εταιρίας έμειναν ικανοποιημένα από την περιγραφή της προετοιμασίας που έχουν κάνει οι Ισπανοί για το σεισμικό πρόγραμμα, ενώ ο αντιπρόεδρος τόνισε και τον βαθμό δυσκολίας της περιοχής, λόγω του ορεινού όγκου.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ υπενθύμισε ακόμη σε ό,τι αφορά στον Πατραϊκό Κόλπο, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ - Edison, την εξάμηνη παράταση που δόθηκε για την ερευνητική περίοδο.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Μπέλλα, στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου εκτίμησε ότι η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο θα γίνει σε ένα με ενάμιση χρόνο, ενώ από την παρουσίαση που έκανε αξίζει να σημειωθεί η επισήμανσή του για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην κύρωση από τη Βουλή των περιοχών της Β.Δ. Πελοποννήσου και της Άρτας-Πρέβεζας. Οι συμβάσεις υπογράφτηκαν τον περασμένο Μάιο ανάμεσα στα ΕΛ.ΠΕ και το υπουργείο ΠΕΝ, ενώ οι διαγωνισμοί έληξαν το 2014.

Τέλος, και ο κ. Γρηγορίου τόνισε την αναμονή και των ΕΛ.ΠΕ για τη δημοσιοποίηση της επίσημης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα «οικόπεδα» της «Δυτικής» και «Νοτιοδυτικής» Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v