Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργοποιείται big brother για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Τη χρηματοδότηση ειδικά διασκευασμένων οχημάτων για μυστικούς ελέγχους στις αντλίες καυσίμων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γ. Αληγιζάκης. Οι καταγγελίες για το «τυφλό» σύστημα εισροών-εκροών.

Ενεργοποιείται big brother για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Ανένδοτο αγώνα... κατά της παραβατικότητας και του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων κηρύσσουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, χορηγώντας στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας και την Ελληνική Αστυνομία δύο μυστικά οχήματα με καμουφλαρισμένα ρεζερβουάρ για τον έλεγχο των πειραγμένων αντλιών.

Την αναγγελία αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας Γιάννης Αληγιζάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΕΕΠΕ για τα 40 χρόνια λειτουργίας.

Στα γενέθλια του Συνδέσμου, που γιορτάστηκαν στο περιστύλιο του Ζαππείου παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, της βουλευτή και τομεάρχη Ανάπτυξης Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων πολιτικών καθώς και κορυφαίων εκπροσώπων του κλάδου των πετρελαιοειδών, ο κ. Αληγιζάκης και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Ρομπέρτο Καραχάννας εξέφρασαν την πικρία του κλάδου και άσκησαν κριτική για τη διαχρονική έλλειψη πολιτικής αποφασιστικότητας στην πάταξη του λαθρεμπορίου.

Το «τυφλό» σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων...

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ ανήγαγε ως «υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα του κλάδου την παραβατικότητα» κι έστειλε σαφέστατο μήνυμα σε ό,τι αφορά στη βούληση των εταιριών για την παράνομη διακίνηση: «Δεν θα κάνουμε πίσω», τόνισε με έμφαση αναφερόμενος σε αντιδράσεις και πιέσεις που εκδηλώθηκαν από «μειοψηφία των πρατηριούχων, όταν ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΜΠ για τις πειραγμένες αντλίες καυσίμων στα πρατήρια».

Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι αναφορές του κ. Αληγιζάκη και του κ. Καραχάννα πως «40 χρόνια μετά την ίδρυση του Συνδέσμου και ακόμη και σήμερα μιλάμε για παραβατικότητα, λαθρεμπορία και νοθεία». 

Τα στελέχη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, χωρίς να παραγνωρίσουν την πρόοδο που έχει γίνει σήμερα και ιδίως από το σχέδιο που εκπονεί και αναπτύσσει η ΑΑΔΕ, άσκησαν κριτική στην πολιτεία για το «τυφλό» σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων.

Όπως τόνισαν, αν και το έχουν εγκαταστήσει όλα τα βενζινάδικα και οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, εντούτοις δεν μπορούν να γίνουν διασταυρώσεις από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς τα συστήματα εισροών-εκροών της αγοράς δεν είναι συνδεδεμένα με τον κεντρικό υπολογιστή της ΓΓΠΣ.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ θύμισε ότι οι μηχανισμοί αυτοί θεσπίστηκαν το 2012, χωρίς να έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

...και το λαθρεμπόριο στον Αργοσαρωνικό

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ήταν πιο σκληρός: «Με ευθύνη του κράτους δεν λειτουργούν τα συστήματα κατά της λαθρεμπορίας», θυμίζοντας και την τελευταία περίπτωση της οικολογικής καταστροφής στον Αργοσαρωνικό.

Μάλιστα, ο ίδιος έθιξε, με αφορμή το «Αγία Ζώνη ΙΙ», κι άλλο ένα σημαντικό θέμα που αφορά στους όρους της χορήγησης αδειών μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων: «Οι επιλογές της αδειοδότησης οδηγούν στην απαξίωση της άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών». Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ εξήγησε λίγο αργότερα ότι η αναφορά του είχε να κάνει και με τις πιέσεις που ασκούνται από τους θεσμούς για ελαστικότερα κριτήρια χορήγησης αδειών.

Ο κ. Αληγιζάκης απέδωσε τη μη πάταξη του λαθρεμπορίου στην «έλλειψη αποφασιστικότητας της πολιτείας και του συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων». Ανέδειξε ταυτόχρονα και τη φοροεισπρακτική επιμονή: «Όταν συμφωνήσαμε την εξίσωση των ΕΦΚ του ντίζελ με το πετρέλαιο θέρμανσης, αν και περιορίστηκε το λαθρεμπόριο, εντούτοις η πολιτεία μετέτρεψε το μέτρο αυτό σε εισπρακτικό. Θέσπισε απαγορευτικά μέτρα για την επιστροφή του ΕΦΚ στους δικαιούχους καταναλωτές και τώρα μειώνει και το σχετικό κονδύλι του επιδόματος», περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Έλεγχοι με χορηγία ΣΕΕΠΕ

Ο ΣΕΕΠΕ δήλωσε την αποφασιστικότητα των εταιριών-μελών του να στηρίξουν και με χρηματοδοτήσεις τις προσπάθειες του κράτους για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Έτσι, ανακοινώθηκε η χορηγία στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας και την Ελληνική Αστυνομία για την απόκτηση ειδικά διασκευασμένου οχήματος που θα επισκέπτεται τα πρατήρια ελέγχοντας τις αντλίες. Σημειώνεται ότι η ΓΓΒ ήδη διαθέτει ένα τέτοιο «μυστικό» αυτοκίνητο. Ο ΣΕΕΠΕ θα χρηματοδοτήσει την προμήθεια και δεύτερου, ενώ πληροφορίες θέλουν να χορηγείται και η απόκτηση τρίτου, ώστε οι υπηρεσίες της γραμματείας και της ΕΛ.ΑΣ να κάνουν ελέγχους.

Δημήτρης Παπαδημητρίου - Ντόρα Μπακογιάννη

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στην εκδήλωση, μετέφερε την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τους νόμους για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης καυσίμων, να συντονίσει τα συναρμόδια υπουργεία καθώς και τη σύσταση ειδικής ομάδας παρακολούθησης.

Τα πυρά της ΝΔ δέχτηκε η κυβέρνηση, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας από το βήμα, σημείωσε ότι το 2013 είχαν γίνει 24.372 έλεγχοι, ενώ φέτος μόλις 2.850. Άσκησε επίθεση και με αφορμή την υπόθεση του Αργοσαρωνικού, ενώ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση της φορολογίας και τον απόλυτο έλεγχο της λαθρεμπορίας.

Η συμβολή του ΣΕΕΠΕ

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του ΣΕΕΠΕ ξεχωρίζουν κι εκείνα της συμβολής των εταιριών πετρελαιοειδών στο κράτος και στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, το διάστημα 2000-2016, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών προκατέβαλαν στο κράτος φόρους και δασμούς ύψους 52 δισ. ευρώ. Για την ίδια περίοδο, κατέβαλαν 2 δισ. ευρώ σε αμοιβές και εργοδοτικές εισφορές, ενώ απασχολούν άμεσα 1.700 εργαζόμενους και έμμεσα 40.000.

Οι επενδύσεις ανήλθαν στο 1,2 δισ. ευρώ την προαναφερόμενη περίοδο, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια κατά τα οποία οι εταιρίες είχαν ζημίες.

Στα 100 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v