Σκληρή γραμμή του FDP για την Ελλάδα

Ο Σόιμπλε δεν στάθηκε στο ύψος των συντηρητικών ιδεών του και άφησε τη Μέρκελ να υπερισχύσει, τόνισε ο ηγέτης του FDP μιλώντας για την τρίτη διάσωση της Ελλάδας.

Σκληρή γραμμή του FDP για την Ελλάδα

Ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, με την Άνγκελα Μέρκελ και το αδελφό βαυαρικό κόμμα να προχωρούν στην πρώτη, τεταμένη συνάντησή τους. Στο μεταξύ ο Κρίστιαν Λίντνερ (φωτό), ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, φαίνεται πως ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τους Βαυαρούς.

Τα τελευταία 12 χρόνια η Γερμανίδα καγκελάριος παρουσιάζει τον εαυτό της ως κεντρώα ηγέτιδα, πρόθυμη να ακολουθήσει ιδέες και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Από τη μία, αποφάσισε να απομακρύνει τη χώρα της από την πυρηνική ενέργεια και να υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015 και το 2016, από την άλλη, η συντηρητική της στάση στο θέμα της Ελλάδας πυροδότησε την οργή πολλών από τους γείτονές της στην Ευρώπη, τονίζει η Handelsblatt.

Ωστόσο οι κεντρώες προσεγγίσεις μάλλον δεν έχουν πια τη στήριξη των Γερμανών και η Μέρκελ αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να κινηθεί πιο… δεξιά.

Την Κυριακή ξεκινούν οι συζητήσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αξιωματούχους από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα να συναντιούνται με μέλη του αδελφού βαυαρικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Και τα δύο κόμματα υπέστησαν πλήγμα στις τελευταίες εκλογές, όταν το ακροδεξιό AfD μπήκε στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το CSU έχει την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, ενθαρρύνοντας τη Μέρκελ να καλύψει το κενό που έχει ανοίξει στη Δεξιά. Οι Βαυαροί δεν είναι μόνοι τους σε αυτό, καθώς μάλλον έχουν και τη στήριξη των Ελεύθερων Δημοκρατών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο ηγέτης του κόμματος κατέστησε σαφές πως η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τέλος στις ανησυχίες των ψηφοφόρων και να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση στο θέμα της μετανάστευσης, ενώ παράλληλα τόνισε πως επιθυμεί δεξιά στροφή και στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα επέκρινε δριμύτατα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως δεν στάθηκε στο ύψος των συντηρητικών του πεποιθήσεων. Όπως σημείωσε, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών ήταν αντίθετος σε τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά επικράτησαν οι προτιμήσεις της καγκελαρίου.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν κατάφερε να προωθήσει τις απόψεις του σε πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα, έναντι της καγκελαρίου», δήλωσε ο Λίντνερ, του οποίου το κόμμα διεκδικεί το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως πρόσθεσε, «με όλο τον σεβασμό στον κ. Σόιμπλε ως άνθρωπο, αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν ήταν πομπώδη».

Η εφημερίδα επισημαίνει πως αυτές οι δηλώσεις είναι «γλυκιά μελωδία» στα αυτιά του βαυαρικού CSU, που εδώ και καιρό έχει στηρίξει μια πιο σκληρή στάση σε σύγκριση με αυτή της Μέρκελ, τόσο στη μετανάστευση όσο και στην Ευρώπη. Πάντως το δημοσίευμα σχολιάζει πως η καγκελάριος δεν θα παραδώσει τα όπλα τόσο εύκολα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v