Eurobank: Τι μηνύματα στέλνει ο δείκτης PMI για την οικονομία

Ο δείκτης PMI παρουσιάζει ισχυρή θετική συσχέτιση με τον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, τονίζει η Eurobank. Πώς κινήθηκαν οι επιμέρους παράμετροι.

Eurobank: Τι μηνύματα στέλνει ο δείκτης PMI για την οικονομία

Τα μηνύματα που στέλνει για την οικονομία η αύξηση του δείκτη PMI αναλύει στην εβδομαδιαία ανασκόπηση η Eurobank. Όπως υπενθυμίζει ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Markit για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες δείκτη (ΜΔ) τον Σεπτέμβριο 2017 από 52,2 και 49,2 ΜΔ τον Αύγουστο 2017 και τον Σεπτέμβριο 2016 αντίστοιχα.

Τους τελευταίους 4 μήνες, ήτοι Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2017, ο δείκτης PMI λαμβάνει τιμές υψηλότερες του σημείου μηδενικής μεταβολής των 50 ΜΔ (ανάπτυξη: PMI > 50, κάμψη: PMI < 50). Αυτό το στοιχείο υποδεικνύει συνεχή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα η τιμή του δείκτη PMI τον Σεπτέμβριο 2017 είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο 2008.

Στους επί μέρους υποδείκτες που συνθέτουν τον δείκτη PMI, οι μεταβολές είχαν ως εξής τον Σεπτέμβριο 2017:

1ον οι νέες παραγγελίες κινήθηκαν ανοδικά (αποκλειστικά λόγω της ζήτησης από την εγχώρια αγορά) με τον υψηλότερο ρυθμό σε διάστημα μεγαλύτερο των τρεισήμισι ετών.

2ον η παραγωγή αυξήθηκε για 4ο συνεχή μήνα με τον ρυθμό μεταβολής να καταγράφει υψηλό μεγαλύτερο των εννέα ετών.

3ον τα αποθέματα προϊόντων σημείωσαν πτώση για 2ο συνεχή μήνα. Το εν λόγω αποτέλεσμα αποδίδεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αποφάσισαν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για νέες παραγγελίες μέσω της αποσυσσώρευσης των αποθεμάτων τους.

4ον λόγω της απαίτησης για ενίσχυση της παραγωγής οι επιχειρήσεις αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους για 5ο συνεχή μήνα.

5ον ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών παρουσίασε άνοδο με τον γρηγορότερο ρυθμό από τον Μάιο 2017. Τα προαναφερθέντα στοιχεία αποτελούν μια επιπλέον θετική ένδειξη για την πορεία της οικονομίας το 3ο τρίμηνο 2017 (αναφερόμαστε για την επίδοση της οικονομίας στη βραχυχρόνια περίοδο). Ως γνωστόν ο δείκτης PMI παρουσιάζει ισχυρή θετική συσχέτιση με τον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Η προαναφερθείσα τάση απέκτησε δυναμική τα τρία πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης, ήτοι 2008, 2009 και 2010. Δηλαδή, ο τομέας της μεταποίησης στην Ελλάδα συρρικνώθηκε με πιο γρήγορο ρυθμό σε σύγκριση με το σύνολο της οικονομίας.

Από τα μέσα του 2010 η τάση συρρίκνωσης της σχετικής βαρύτητας του μεταποιητικού τομέα στην ελληνική οικονομία διακόπηκε και πέρασε σε ανοδική τροχιά. Αυτό ίσχυσε μόνο για τη συνεισφορά του σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.

Σε όρους απασχόλησης, η πτωτική πορεία του μεριδίου του μεταποιητικού τομέα συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του 2015. Ωστόσο, τα τελευταία τρίμηνα παρατηρείται ενίσχυση και σε αυτό το πεδίο συνεισφοράς του μεταποιητικού τομέα στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Βάσει της πορείας των προαναφερθέντων μεριδίων (ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και απασχόληση), ο ρυθμός μεταβολής της παραγωγικότητας της εργασίας στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα είναι υψηλότερος σε σύγκριση με το Κινητός Μέσος 4 Τριμήνων σύνολο της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v