Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις στα ενεργειακά

Το αέριο θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς θα κρατήσει την οικονομία σε κίνηση, τονίζει ο Γ. Σταθάκης. Τι δηλώνει για το Ελληνικό.

Σταθάκης: Λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις στα ενεργειακά

Στη μετάβαση που συντελείται στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, με αιχμή τη ραγδαία ανάπτυξη των αγορών φυσικού αερίου και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί η διεθνής σταθερότητα, αναφέρεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, στο περιθώριο του Συνεδρίου «Russian Energy Week 2017» που διεξήχθη στη Μόσχα, με την παρουσία υπουργών και κορυφαίων παραγόντων από δεκάδες χώρες.

Ο υπουργός, στη συνέντευξή του μιλά για την κατ' ιδίαν συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Νόβακ, με τον οποίο συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα διμερών ενεργειακών θεμάτων, καθώς και την ανάγκη να υπερισχύσει η προοπτική σταθερής συνεργασίας Ε.Ε.-Ρωσίας.

Για το θέμα του Ελληνικού, τέλος, ο Γ. Σταθάκης σημειώνει ότι «η επένδυση θα προχωρήσει», δεδομένου ότι «θα υπάρχει πλέον και ασφάλεια δικαίου», άρα, θεωρεί, «ήταν η καλύτερη δυνατή λύση».

Οπως τονίζει ο Υπουργός «είναι εμφανές ότι οδεύουμε προς μια μετάβαση. Το πετρέλαιο θα δεχτεί σοβαρές πιέσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρέπει να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι δεν θα διαταραχθεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς θα υποστηρίξει τη συνέχιση των επενδύσεων και θα κρατήσει την οικονομία σε κίνηση.

Άρα, οι αποφάσεις είναι κομβικές. Νομίζω ότι αυτή η συμφωνία της Ρωσίας με ΟΠΕΚ αποτελεί κομβικό σημείο για την αγορά πετρελαίου μεσοπρόθεσμα, διότι, όπως ξέρετε, η τιμή του φυσικού αερίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Συνεπώς, θα υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο και για την Ευρώπη, το οποίο είναι και το πρωταρχικό ζήτημα του δικού μας ενδιαφέροντος.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί μία από τις βασικές και πιο οικονομικές επιλογές για την Ευρώπη, γεγονός που έχει θετική επίπτωση στη βιομηχανία και στους τελικούς καταναλωτές, σημειώνει ο Υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών της από το ρώσικο αέριο και δεν αναμένεται να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Συνεπώς, οι όποιες διατυπώσεις περί απόλυτης εξάρτησης είναι υπερβολικές. Προφανώς και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και οι άλλες πηγές εφοδιασμού, οι οποίες πιθανόν να αυξηθούν στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v