Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για το καλυμμένο ομόλογο της ΕΤΕ

Επιτόκιο ακόμα και κάτω του 3% διεκδικεί η Εθνική από την έκδοση που αναμένεται εντός της εβδομάδας. Ποια είναι η στρατηγική στόχευση. Στην τελική ευθεία αντίστοιχη έκδοση και από Eurobank. Οι κινήσεις Alpha και Πειραιώς.

Αντίστροφη μέτρηση για το καλυμμένο ομόλογο της ΕΤΕ

Εντός της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, να προχωρήσει η Εθνική τράπεζα στην έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει τις επόμενες εβδομάδες η Eurobank. Και στις δύο εκδόσεις, τα ομόλογα θα καλυφθούν από ιδιώτες ξένους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά στην επικείμενη έκδοση της Εθνικής, πηγές αναφέρουν ότι τα μηνύματα από την πλευρά των επενδυτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα κινηθεί χαμηλότερα από το 3%.

Το roadshow που πραγματοποίησαν ο ανάδοχος της έκδοσης, η ελβετική τράπεζα UBS και οι ξένες επενδυτικές τράπεζες Deutsche Bank, Goldman Sachs, BofA ML, HSBC και NatWest Markets στις 4 Οκτωβρίου ανέδειξε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αλλά και τη δυναμική που ανακτούν -μετά από τρία και πλέον χρόνια αποκλεισμού- οι ελληνικές τράπεζες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Με την κίνηση αυτή η Εθνική Τράπεζα θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ρευστότητά της, με στόχο έως το τέλος του έτους να αποπληρώσει τα 2,6 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τον δανεισμό, τον οποίο έχει λάβει από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα απεγκλωβιστεί από τον ακριβό (σ.σ. επιτόκιο 1,55%) δανεισμό του ELA.

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της Εθνικής για την έκδοση των καλυμμένων ομολογιών από τη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία αναμένεται να κλείσει ως το τέλος του έτους, η τράπεζα θα δει τη ρευστότητά της να ενισχύεται κατά 770 εκατ. ευρώ. Άλλο 1 δισ. ευρώ θα έρθει από την ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων των Banca Romaneasca (650 εκατ.), Vojvodanska (280 εκατ.) και της νοτιοαφρικανικής SABA.

Αν προστεθεί και η ρευστότητα από την έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, η Εθνική θα εξαλείψει ως το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2018 την εξάρτησή της από τον ELA.

Επεται η Eurobank

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός της έκδοσης καλυμμένου ομολόγου από τη Eurobank. Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως το ύψος θα κινηθεί μεταξύ 300-500 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3%.

Το καλυμμένο ομόλογο αποτελεί μία από τις πλέον φθηνές πηγές άντλησης ρευστότητας, εξού και οι ελληνικές τράπεζες επιλέγουν το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο. Βασικός στόχος και της Eurobank είναι η σταδιακή αποπληρωμή των δανείων προς τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), αλλά και η χρηματοδότηση υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων.

Alpha και Πειραιώς

Η διοίκηση της Alpha Βank σχεδιάζει να προχωρήσει εντός των επόμενων μηνών στην έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ και ήδη έχει πάρει την έγκριση των μετόχων της.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την έκδοση πενταετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v