Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Τι έβγαλαν οι υπερωρίες του σαββατοκύριακου

Ελπίδες ότι ο στόχος για τα ληξιπρόθεσμα θα επιτευχθεί. Εκπληξη προκαλεί ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίπτονται καθώς μειώνονται σημαντικά τα ληξιπρόθεσμα που βρίσκονται σε αναμονή. Αγώνας δρόμου και για τα εφάπαξ.

ΕΦΚΑ: Τι έβγαλαν οι υπερωρίες του σαββατοκύριακου

Σύνταξη και αναδρομικά αναμένεται να λάβουν αύριο, Τρίτη, 4.200 νέοι συνταξιούχοι, καθώς φαίνεται πως η έκκληση του διοικητή του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη για εργασία των αρμόδιων υπηρεσιών το Σαββατοκύριακο απέφερε αποτέλεσμα.

Κυρίως το Σάββατο, εκτιμάται ότι εργάστηκαν τουλάχιστον 250-300 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σε 45 υποκαταστήματα αρμόδια για την έκδοση συντάξεων. Μάλιστα, σε κάποια εκτιμάται ότι εργάστηκαν 20 με 25 άτομα ανά υποκατάστημα, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της κινητοποίησης των εργαζόμενων του Ταμείου.

Το έγγραφο του διοικητή του φορέα Θ. Μπακαλέξη, πιθανότατα και ο δραματικός τόνος που σε ορισμένα σημεία χρησιμοποιούσε, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών, που παρά τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και κυρίως χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα υποχρεωτικής επιβολής της εργασίας εκτός του νόμιμου ωραρίου, εργάστηκαν τόσο για την πληρωμή των νέων συντάξεων, προκειμένου να απορροφηθεί η δόση από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όσο και για την εκκαθάριση του αρχείου των εκκρεμοτήτων.

Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η εκκαθάριση του αρχείου των εκκρεμοτήτων ενδέχεται να δείξει σημαντική μείωση των πραγματικών αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα. Και αντίστοιχα βέβαια, σημαντικά μικρότερη δαπάνη.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του χρόνου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν πληρωθεί 88.000 οριστικές συντάξεις και περίπου 30.000 προσωρινές, ενώ έχουν απορριφθεί τουλάχιστον 25.000 αιτήσεις. Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη αποσταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να φανεί ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων μέσω της εκκαθάρισης του αρχείου των εκκρεμοτήτων δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο.

Έως το τέλος και της αυριανής εργάσιμης ημέρας, στελέχη του ταμείου και του υπουργείου Εργασίας που μπορούν να παρακολουθούν τις εγγραφές στο σύστημα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να πέσουν κάτω από τις 100.000 υποθέσεις.

Αυτό βέβαια δείχνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και κατά τους πρώτους μήνες της προηγούμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δίνονταν λάθος στοιχεία προς τους εκπροσώπους τους και πιθανότατα λαμβάνονταν λάθος αποφάσεις.

Αύριο Τρίτη, πάντως, όπως έγινε και τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα θα επαναληφθεί τους επόμενους μήνες, θα πληρωθούν εμβόλιμα οι 4.200 κύριες συντάξεις και τα αναδρομικά τους. Εφόσον διαγραφούν και οι αιτήσεις που δεν αφορούν συντάξεις, στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο το πρωί υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα, όπως για παράδειγμα ότι για τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα η ηλεκτρονική υπηρεσία της ΗΔΙΚΑ για τον υπολογισμό της ασφαλιστικής κλάσης ήταν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Μάλιστα, φαίνεται πως τη… συνταγή Μπακαλέξη επέλεξε και ο διοικητής του δεύτερου ασφαλιστικού ταμείου, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) Θανάσης Καποτάς, ο οποίος κάλεσε κι αυτός τους εργαζόμενους του ταμείου να εργαστούν το Σαββατοκύριακο, καθώς εκκρεμούν κάτι περισσότερο από 62.000 εφάπαξ.

Στο δικό του επείγον έγγραφο, ο κ. Καποτάς ζήτησε από τους εργαζόμενους, τους οποίους αποκαλεί «συνεργάτες», να αξιοποιήσουν το «Σάββατο 7/10 και την Κυριακή 8/10 για την εκκαθάριση όσων περισσότερων εκκρεμών υποθέσεων εφάπαξ παροχών». Επίσης, στο ίδιο έγγραφο ζητείται από τους εργαζόμενους να δουλέψουν υπερωρίες για τον ίδιο λόγο και σήμερα Δευτέρα 9/10 (αλλά και την Παρασκευή που μας πέρασε).

Στο έγγραφο της διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ, όπως ακριβώς είχε κάνει ένα 24ωρο νωρίτερα η διοίκηση του ΕΦΚΑ, τονίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης. Επισημαίνεται δηλαδή προς τους εργαζόμενους ότι από το αποτέλεσμα της εργασίας τους επηρεάζεται «συνολικά όχι μόνο η χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΕΠ αλλά και της χώρας μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v