Μοσκοβισί: Βλέπω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, ώστε για να αρχίσει η προετοιμασία για έξοδο από το πρόγραμμα, τόνισε ο επίτροπος. Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις από τις γερμανικές εκλογές ο Ντάισελμπλουμ.

Μοσκοβισί: Βλέπω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Θα βρούμε λύσεις για την Ελλάδα, όπως βρήκαμε και στο παρελθόν, υπογράμμισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η γερμανική κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα. 

«Εμπιστεύομαι την ηγεσία της Μέρκελ», σημείωσε ο επίτροπος. 

Τόνισε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην Ελλάδα. «Η οικονομία βελτιώνεται, η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη, η ανεργία μειώνεται. Βγήκαν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Βλέπω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», σημείωσε.

Το σημαντικό για τη χώρα δεν είναι το πώς θα διαμορφωθεί ο συνασπισμός στη Γερμανία, αλλά η δουλειά που γίνεται στην Αθήνα, συμπλήρωσε.

Είναι κρίσιμο, υπογράμμισε, να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, για να αρχίσει η προετοιμασία για έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα, το μόνο θέμα είναι να πετύχει το πρόγραμμα, επεσήμανε. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, στην ερώτηση για την κατάσταση στην Καταλονία, έκαναν λόγο για «εσωτερικό πρόβλημα της Ισπανίας», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις με διάλογο και όχι βία. 

Σχολιάζοντας την επικείμενη αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του ΥΠΟΙΚ, ο Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι είναι αναντικατάστατος. 

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε ότι θα είναι καλύτερη επιλογή η παραμονή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup ως τις αρχές του 2018, μετά από σχετική επιθυμία του ίδιου. «Το Eurogroup χρειάζεται σταθερότητα», σημείωσε. 

Nτάισελμπλουμ: Οι γερμανικές εκλογές δεν θα αλλάξουν το πρόγραμμα

«Πολύ ισχυρός κοινός στόχος» η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του έτους, δήλωσε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως μεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη δεν μπορούν να αλλάξουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα απάντησε πως δεν βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα και πως οι εργασίες για την τρίτη αξιολόγηση βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων. Επίσης, οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε πως υπάρχει μία «στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τρέχει ως τον Αύγουστο του επόμενου έτους». «Mεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα τρέχει ως το καλοκαίρι του 2018» υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως σήμερα οι υπουργοί θα αφιερώσουν χρόνο στην ανασκόπηση των οκτώ «πολύ δύσκολων ετών» που ήταν υπουργός, κατά τα οποία έπαιξε «σημαντικό ρόλο». «Είναι το πιο παλιό μέλος του Eurogroup. Θα μας λείψει η εμπειρία και η σοφία του, αλλά και κάποιες φορές η αυστηρότητά του. Θα μου λείψει προσωπικά και σαν φίλος. Μας έδινε συμβουλές που κάποιες φορές ζητούσαμε και κάποιες όχι» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ενστάσεις Παντοάν για τα NPLs

H Ιταλία έχει αμφιβολίες για το αν η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη είναι σωστή και θα τη συζητήσει τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν τη Δευτέρα, κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Παντοάν τόνισε πως είναι φανερό ότι η Ιταλία έχει πρόβλημα όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά πρόσθεσε πως έχει αμφιβολίες για τον τρόπο που προσεγγίζει το ζήτημα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

«Θα το συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες» υπογράμμισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus