Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται με προσωπικό και διευρύνει τις υπηρεσίες της η ΕΓΔΙΧ

Μέσω δικηγόρων και οικονομολόγων θα παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών περί οφειλών σε ευάλωτους, οικονομικά και κοινωνικά δανειολήπτες. Το κόστος των υπηρεσιών θα καταβάλλεται από την ΕΓΔΙΧ.

Ενισχύεται με προσωπικό και διευρύνει τις υπηρεσίες της η ΕΓΔΙΧ

Την αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), από 79 σε 115, προβλέπει το σχέδιο νόμου Άσκηση Υπαιθρίων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα, με την αιτιολογική έκθεση, η αύξηση των οργανικών θέσεων, επιχειρείται, προκειμένου η ΕΓΔΙΧ να μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, ιδίως μετά την ψήφιση του Ν. 4469/2017 "Εξωδικαστικός Μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις" (Α' 62), οι οποίες καλύπτονται αποκλειστικώς με αποσπάσεις και μετατάξεις προσωπικού που υπηρετεί ήδη στο δημόσιο τομέα.

Πέραν όμως του προσωπικού, η ΕΓΔΙΧ διευρύνει και τη δραστηριότητά της με την παροχή εξειδικευμένων νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, για περιπτώσεις εξωδικαστικών εναλλακτικών διαδικασιών επίλυσης διαφορών με σκοπό την ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων, όπως ο κατά το ν. 3869/2010 προδικαστικός συμβιβασμός ή η προβλεπόμενη διαδικασία επίλυσης καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών του ν. 4224/2013 προς δικαιούχους οφειλέτες πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, εταιριών του ν. 4354/2015, φορολογικής διοίκησης και φορέων κοινωνικής ασφάλισης από ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους και οικονομολόγους.

Οι εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται σε χαμηλού εισοδήματος πολίτες κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε πολίτες τρίτου κράτους και ανιθαγενείς με νόμιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των οποίων δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πάροχοι των συμβουλευτικών υπηρεσιών της παραγράφου είναι, ως προς τις νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, δικηγόροι, μέλη δικηγορικών συλλόγων της χώρας, και ως προς τις οικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, λογιστές Α' και Β' τάξης.

Αρμόδια αρχή για την εξέταση της αίτησης παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι ο Ειδικός Τομειακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι πάροχοι συμβουλευτικών υπηρεσιών από την υποβολή σχετικής αίτησης ορίζονται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες σε συγκεκριμένη υπόθεση με πράξη του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από το "Ειδικό Μητρώο Παροχών Εξειδικευμένων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών" που τηρείται για τον σκοπό αυτό στην ΕΓΔΙΧ και καταρτίζεται ανά κατηγορία συμβουλευτικών υπηρεσιών και ανά περιφερειακή ενότητα, μετά από έκδοση ετήσιας προσκλήσεως του ΕΓΔΙΧ η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ και στο Διαδίκτυο (Πρόγραμμα Διαύγεια). Δεν επιτρέπεται οι πάροχοι συμβουλευτικών υπηρεσιών, να χρεωθούν πάνω από μία αίτηση δικαιούχου, αν προηγουμένως δεν εξαντληθεί η δυνατότητα διορισμού των υπολοίπων εγγεγραμμένων του μητρώου. Όσοι δε, πάροχοι αρνηθούν να αναλάβουν ή εγκαταλείψουν το έργο τους χωρίς σπουδαίο λόγο διαγράφονται κατά την κρίση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από το τηρούμενο μητρώο.

Αρμόδιο όργανο για τη συλλογή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των δικαιούχων, καθώς και για την εκκαθάριση των σχετικών δαπανών είναι το Τμήμα Οικονομικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η δαπάνη για την κάλυψη της αποζημίωσης των παρόχων συμβουλευτικών υπηρεσιών, βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στον οποίον και εγγράφεται προς τούτο κατ' έτος ειδική πίστωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό για κάθε υπόθεση, θα είναι στα 100 ευρώ.

*Το Σχέδιο Νόμου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v