Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την Κριστίν Λαγκάρντ βλέπουν το Σάββατο Τσακαλώτος - Χουλιαράκης

Η συνάντηση θα γίνει στην Ουάσιγκτον, μία εβδομάδα πριν την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής του κουαρτέτου για την έναρξη των διαδικασιών της τρίτης αξιολόγησης. Οι φόβοι για νέα μέτρα και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Την Κριστίν Λαγκάρντ βλέπουν το Σάββατο Τσακαλώτος - Χουλιαράκης

Με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συναντηθούν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης.

Η συνάντηση θα γίνει μία εβδομάδα πριν την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής του κουαρτέτου για την έναρξη των διαδικασιών της τρίτης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί ομαλή ολοκλήρωσή της έως τον Δεκέμβριο και όλους τους ισχυρούς παίκτες στο ελληνικό πρόγραμμα να επισημαίνουν την ανάγκη να κλείσει έως το τέλος του έτους.

Ο ρόλος του ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση αναμένεται καθοριστικός. Ένας μεγάλος φόβος στο κυβερνητικό αλλά και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο αφορά στο ενδεχόμενο το Ταμείο να εγείρει ζήτημα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018, όταν το πρόγραμμα επιβάλλει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το προσχέδιο προϋπολογισμού ενσωματώνει στόχο πλεονάσματος 3,57% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο αναμένεται αύριο να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στα κράτη-μέλη του, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του έθεταν τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,2% του ΑΕΠ, με μια απόκλιση 1,3 μονάδων σε σχέση με τον στόχο. Παρότι αναμένεται βελτίωση στις εκτιμήσεις του Ταμείου, πληροφορίες αναφέρουν ότι και πάλι θα υπάρχει διακριτή υστέρηση ανάμεσα στις εκτιμήσεις και τις δεσμεύσεις, διευρύνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα.

Οι επικεφαλής των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, η οποία εκτιμάται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο αποστολές των εκπροσώπων των θεσμών. Η πρώτη επίσκεψη αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου δέκα ημερών και ανάλογα με την πρόοδο η οποία στο μεταξύ θα έχει επιτευχθεί στα προαπαιτούμενα, αναμένεται επάνοδός τους εντός Νοεμβρίου.

Ατύπως, η κυβέρνηση έχει θέσει ορόσημο για την ολοκλήρωσή της στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων έως το τέλος Νοεμβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v