Με το σταγονόμετρο οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων

Μετά βίας στα 900 εκατ. οι πληρωμές για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης, επιστροφές φόρων και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η δόση δεν θα χαθεί και η εκταμίευση θα γίνει έγκαιρα στο τέλος Οκτωβρίου.

Με το σταγονόμετρο οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων

Τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, όπου η μάχη με το χρόνο είναι ανηλεής αν δεν θέλει η κυβέρνηση να χάσει την προθεσμία του Οκτωβρίου για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι πληρωμές για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης, επιστροφές φόρων και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, μετά βίας προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ όταν η απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης, θέτει ως προαπαιτούμενο καθαρές πληρωμές 1,2δισ. ευρώ μόνο για την περίοδο μετά τον Απρίλιο του 2017.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο οκτάμηνο έχουν πληρωθεί 513 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης, 108,3 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 272,9 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Συνολικά 894,2 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλά και ο ΕΦΚΑ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου τον Σεπτέμβρη και τις πρώτες εβδομάδες του Οκτώβρη να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να μην μπει σε κίνδυνο η δόση των 800 εκατ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για την επιστροφή φόρων 1,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ εργάστηκαν υπερωρίες προκειμένου να εκδώσουν όσο το δυνατό περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις και να μην απειληθεί η χρηματοδότηση της χώρας , όπως ανέφερε στην επιστολή τους προς τους εργαζόμενους ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι η δόση δεν θα χαθεί και η εκταμίευσή της θα γίνει έγκαιρα στο τέλος Οκτωβρίου. Αν παρέλθει η προθεσμία, χωρίς να έχουν αποσταλεί στοιχεία τα οποία να καλύπτουν τις απαιτήσεις των δανειστών, τότε όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να περάσει και πάλι από την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι απαρτίζουν το Δ.Σ του ESM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v