Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση σε Συμπληγάδες με ΔΝΤ-ληξιπρόθεσμα

Η έκθεση του Ταμείου και η πίεση να έρθουν «μπροστά» οι περικοπές της διετίας 2019-20. Οι κρίσιμες επαφές του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον και οι διευκρινήσεις του ΔΝΤ ότι «αρκείται» σε πλεόνασμα 2,2%. Αγώνας δρόμου και για τα ληξιπρόθεσμα.

Κυβέρνηση σε Συμπληγάδες με ΔΝΤ-ληξιπρόθεσμα

Από Συμπληγάδες αξιολόγησης και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες καλείται να περάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα να φέρνουν σε πρώτο πλάνο και τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος είναι 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργούν φόβους για πιέσεις πιθανών πρόσθετων μέτρων το 2018, που θεωρητικά φτάνουν ακόμα και τα 2,3 δισ. ευρώ.

Η πρόβλεψη του Ταμείου δε, για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 έως και το 2022, όταν προβλέπεται ήδη ότι στη διετία 2019-20 θα εφαρμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις έως και κατά 18% και στο αφορολόγητο έως και στις 5.700 ευρώ, δείχνουν τη συνταγή για τη λύση. Πρόσθετα, πέραν των ψηφισμένων μέτρων, το Ταμείο θεωρείται απίθανο να ζητήσει. Αντίθετα, οι πιθανότητες να επιμείνει σε εφαρμογή του τελευταίου πακέτου μέτρων από το επόμενο έτος έχουν πλέον αυξηθεί δραματικά.

Μια πρόγευση των προθέσεων του ΔΝΤ αναμένεται σήμερα, με την προγραμματισμένη συνέντευξη της Κρ. Λαγκάρντ, ή αύριο, με την αντίστοιχη του Π. Τόμσεν στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Μια πιο ευκρινή εικόνα θα σχηματίσουν το Σάββατο στη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης.

Ωστόσo, με αφορμή το παραπάνω θέμα, πηγές του Ταμείου έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η Ουάσιγκτον δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα στα χαρτιά να προκύπτει η ανάγκη για μέτρα. Το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Τα ληξιπρόθεσμα

Σε χρόνο παράλληλο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτυλίσσεται ένας αγώνας δρόμου για επίσπευση πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του διαθέσιμου χρόνου για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ. Η αρχική απόφαση του ESM ορίζει ότι έως το τέλος του μήνα θα είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και θα εκταμιευθούν υπό την προϋπόθεση της εν τω μεταξύ πληρωμής οφειλών ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο και μετά.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έως το τέλος Αυγούστου αποδεικνύουν δραματικές καθυστερήσεις, προσδίδοντας χαρακτηριστικά θρίλερ στη διεκδίκηση της δόσης εντός χρονοδιαγράμματος. Τα ληξιπρόθεσμα προς τους ιδιώτες εκτινάχθηκαν πάνω από τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, ενώ από τις αρχές του έτους οι πληρωμές που έγιναν έφθασαν μετά βίας τα 894,2 εκατ. ευρώ.

Στο τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου το Δημόσιο πλήρωσε ληξιπρόθεσμες οφειλές 476,4 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα τα κρατικά φέσια αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Με αυτές τις επιδόσεις, αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή της εικόνας με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου (όταν έγιναν μαζικές επιστροφές φόρων 1,6 δισ. ευρώ) και των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου (όταν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ εργάστηκαν Σαββατοκύριακο για να εκδοθούν 4.193 εκκρεμείς συντάξεις ύψους 12,6 εκατ. ευρώ), δόση δεν εκταμιεύεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v