Λαγκάρντ: Δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο

Την πάγια θέση του Ταμείου ότι θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους επανέλαβε η επικεφαλής του. Το σχόλιο για Σόιμπλε, Ευρώπη και παγκόσμια οικονομία.

Λαγκάρντ: Δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο

Θέση για το ελληνικό πρόγραμμα πήρε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη συνέντευξη τύπου για την Σύνοδο του Ταμείου. Ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν και καλεί τους ευρωπαίους να προχωρήσουν το θέμα της ελάφρυνσης χρέους.

Δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο, πέραν από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Πρέπει να συζητήσουμε για την ελάφρυνση χρέους και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν, ξεκαθάρισε.

Όπως είπε «αναγνωρίζω την πολύ δουλειά που έγινε και τις τεράστιες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό και είναι εντυπωσιακό».

«Εχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα που υπόκειται στην απαίτηση για ελάφρυνση χρέους όπως λέμε πάντα».

Οι προσδοκίες

Δεν έχω κανένα φόβο, έχω προσδοκίες από την Ευρώπη. Εχοντας υπάρξει υπουργός Οικονομικών που δούλεψε με το ΔΝΤ και τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ ξέρω ότι η συνεργασία χρειάζεται. Θα συνεχιστεί με τρόπο που θα αποφασίσουν οι ευρωπαίοι.

ΘΑ υπάρχει συνεργασία, αυτό που ακούω από όλους είναι ότι το παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας πρέπει να είναι το ΔΝΤ στο κέντρο, αυτό είναι το καθήκον μας.

«Λυπάμαι που φεύγει ο Β. Σόιμπλε», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Αυτοί που το κριτικάρουν πρέπει να ξέρουν ότι τις κρίσιμες στιγμές κράτησε την ομάδα εστιασμένη. Δεν συμφωνούμε σε όλα αλλά μια ένωση που προσπαθεί να γίνει πολιτική ένωση χρειάζεται αυτή τη δύναμη και την αποφασιστικότητα.

Η παγκόσμια οικονομία

Υπάρχει ένας βαθμός αρμονίας στην παγκόσμια οικονομία. Στόχος μας είναι να την αξιοποιήσουμε για «δράση».

Η ανάκαμψη είναι ισχυρότερη και ευρύτερη, περιμένουμε υψηλότερη 1% του ΑΕΠ ανάπτυξη τόσο φέτος, όσο και το 2018. Όπως είπε η οικονομία οδηγείται από τις επενδύσεις, την κατανάλωση και το εμπόριο.
Όπως είπε όμως η Γενική Διευθύντρια υπάρχουν χώρες που έχουν μείνει πίσω και άνθρωποι που περνούν δύσκολα. Πρέπει περισσότεροι να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη, αυτό είναι το θέμα που θα βάλουμε στο τραπέζι.

Όπως είπε κάποιες χώρες πρέπει να επενδύσουν σε υποδομές και εκπαίδευση, ενώ άλλες να αξιοποιήσουν την ανάκαμψη για να μειώσουν τα επίπεδα χρέους.

Όπως είπε δομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν ευκολότερα δεδομένης της ανάκαμψης. Αυτές διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα: μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλαγές στις αγορές εμπορευμάτων, άρση εμποδίων.

Μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν τον έλεγχο του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει από τη «σύσφιξη» των χρηματαγορών από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Τις κάλεσε δε να σκεφτούν τις ευρύτερες συνέπειες των κινήσεών τους και να λειτουργήσουν σταδιακά.

Αναφορικά με το Brexit εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ομαλά ώστε να μειωθούν οι ανησυχίες των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων. Η καθαρότητα στο χρόνο θα βοηθήσει να μειωθεί η αβεβαιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v