ΤτΕ: Υποχώρησε €2,41 δισ. η χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών από ELA

Νέα πτώση σημείωσε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA το Σεπτέμβριο. Στα 28,49 δισ. ευρώ από 30,9 δισ. τον Aύγουστο.

ΤτΕ: Υποχώρησε €2,41 δισ. η χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών από ELA

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) υποχώρησε στα 28,49 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από τα 30,9 δισ. ευρώ στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον πιο ακριβό ELA υποχωρεί σταθερά από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέφερε το «waiver» για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου μειώθηκε κατά 1 δισ. το ανώτατο όριο χρήσης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως είχε ανακοινώσει η ΤτΕ στις 5 Οκτωβρίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 32,6 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v