Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Δεν πρέπει να υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση

Το ΔΝΤ να πάρει τελική απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ζητά ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας πως η συγκεκριμένη συζήτηση θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Θέλουμε να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Ολιγώρησε η ΕΕ στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Τσακαλώτος: Δεν πρέπει να υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παίρνοντας μια τελική απόφαση, θα καλέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την Κριστίν Λαγκάρντ στο αυριανό τους ραντεβού στην Ουάσιγκτον και στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αυτό διεμήνυσε σχετικά σε ομιλία του χθες στο Elliott School of International Affairs του George Washington University, με τίτλο «Πού πηγαίνει η Ευρώπη;», όπως μεταδίδει το Real.gr. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ωστόσο ότι η συζήτηση για τον ρόλο του ΔΝΤ θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα, ενώ άφησε αιχμές προς τους δανειστές ότι δεν έχουν συζητήσει σοβαρά το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα στο ΔΝΤ να λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα μείνει ή αν θα φύγει από το πρόγραμμα. «Μπορούμε να εργαστούμε με το ΔΝΤ μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό προκαλεί αναστάτωση στις αγορές», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να πάρουν μία απόφαση». Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό «χρειαζόμαστε καθαρότητα και θα θέσουμε το θέμα στη Λαγκάρντ το Σάββατο».

Εν συνεχεία στην ομιλία του τόνισε ότι «πρέπει να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση, γιατί αν δεν καταλαβαίνει ο κόσμος το όφελός τους, δεν θα στηρίξει το επόμενο βήμα». Εξήγησε ότι η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στη φορολογική διοίκηση, σε πάρα πολλούς τομείς. «Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά αναρωτήθηκε «τι θα γίνει αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα τύχουν της αποδοχής του κόσμου;».

Αναφερόμενος στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, είπε ότι στο τελευταίο Eurogroup, που έγινε πριν το καλοκαίρι, αναφέρεται στην κοινή δήλωση ότι είναι έτοιμο να συνεισφέρει σ’ ένα μαξιλάρι διαθεσίμων. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Υπάρχουν πλέον δηλώσεις για καθαρή έξοδο» ενώ προανήγγειλε ότι «εργαζόμαστε για την έξοδο από το πρόγραμμα» και για την εκ νέου έξοδο στις αγορές, για να δημιουργήσουμε μαξιλάρι διαθεσίμων. «Θέτουμε ως στόχο να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση πολύ γρήγορα και μετά να γίνουν οι τρεις μεγάλες συζητήσεις: για το ΔΝΤ, για το χρέος και για την έξοδο από το πρόγραμμα» τόνισε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε επίσης δριμεία κριτική στην Ε.Ε για το χρέος και για την ολιγωρία στις αποφάσεις της. «Δεν έχει συζητηθεί ακόμη σοβαρά το θέμα του χρέους» είπε ο κ. Τσακαλώτος . «Η στρατηγική που ακολουθείται στην Ε.Ε είναι να κάνει την Ελλάδα από μία εξαιρετικά υπερχρεωμένη χώρα σε μία λιγότερο υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ισπανία, δεν συζητείται δυστυχώς το θέμα των διαφορών στο χρέος». Σ’ αυτό το σημείο παρομοίασε τη θέση των εταίρων της Ελλάδας στο θέμα του χρέους με την απάντηση που έδωσε ο Φρόιντ στο ερώτημα του πώς μπόρεσε να γιατρέψει την κατατονία.

Για την Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «τα καλά νέα είναι ότι μετά από πολύ καιρό η Ευρώπη συζητά τα προβλήματά της. Τα κακά νέα είναι ότι κάνει πολύ καιρό να λάβει τις αποφάσεις και στο τέλος τα αποτελέσματα είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά. Οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ένα Eurogroup στις 4 το πρωί. Αυτό είναι άσχημο, γιατί τότε όλοι είναι εξαντλημένοι και δεν υπάρχουν πολλές επιλογές» εξήγησε. «Καταλήγεις με μία κακή επιλογή και με μία λιγότερο κακή επιλογή. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γίνονται σοβαρές συζητήσεις. Υπάρχει εμμονή στους κανόνες που δεν αλλάζουν. Και αυτό αυξάνει και το ακροδεξιό ρεύμα» είπε.

Αναφορικά με το τελευταίο Eurogroup σχολίασε ότι «η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, ήταν το πρώτο Eurogroup που η λέξη Ελλάδα δεν αναφέρθηκε». Για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα είπε ότι« η Ελλάδα πρέπει να βγει από το πρόγραμμα. Είμαστε πιο κοντά από όσο ποτέ, άλλωστε. Και πρέπει να ανακινήσει τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση, είπε ότι πολλοί σκέφτονται ότι «είναι σαν συσκευή μηχανικής υποστήριξης». Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει όταν αυτή η συσκευή κλείσει και προέβλεψε αύξηση των ανισοτήτων και των επιτοκίων. «Η άποψή μου είναι ότι καλύτερα που υπάρχει η ποσοτική χαλάρωση, είναι καλύτερο από το να μην υπήρχε», κατέληξε.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v