Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξωδικαστικός: Γκρίνιες για... κατενάτσιο των θέσμων

Αν και τα κριτήρια για τις περιπτώσεις με οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ έχουν συμφωνηθεί εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, οι θεσμοί δεν δίνουν το «πράσινο φως» να προχωρήσει η διαδικασία. Ποιες οι βασικές πτυχές της ρύθμισης.

Εξωδικαστικός: Γκρίνιες για... κατενάτσιο των θέσμων

Στο πακέτο της τρίτης αξιολόγησης θα τεθεί τελικά το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, για τις επιχειρήσεις που χρωστούν προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία της κυβέρνησης και των δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει οριστικοποιηθεί εδώ και περίπου ένα μήνα, οι θεσμοί δεν δίνουν την τελική έγκριση, αφήνοντας το θέμα να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο, με την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η διαδικασία για το συγκεκριμένο ύψος οφειλών δεν πρόκειται να είναι διαφορετική από αυτή που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, στις συζητήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, όλες οι πλευρές είχαν ομονοήσει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση ήταν η βέλτιστη.

Επισημαίνουν ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου που έχει σταλεί η τελική πρόταση προς οριστική έγκριση στους θεσμούς, δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση. Στην περίπτωση που υπήρχαν ενστάσεις, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητούσαν βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Τι άλλαξε, όμως, στην πορεία; «Τίποτα από πλευράς ουσίας δεν έχει αλλάξει» αναφέρουν τα ίδια στελέχη, σημειώνοντας ότι το θέμα διατηρείται τεχνητά ανοικτό από τους θεσμούς, προκειμένου στις επικείμενες διαπραγματεύσεις να το χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης. Όπως εξηγούν, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «κλείσει», οι δανειστές ακολουθούν τη γνωστή παρελκυστική τακτική, στο πλαίσιο του «δούναι και λαβείν». Δηλαδή, θα εμφανιστούν να δίνουν σχετικά εύκολα την έγκρισή τους στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, ζητώντας ως αντάλλαγμα κάποια άλλη υποχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. «Είναι η συνήθης πρακτική των θεσμών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι η διαπραγματευτική τακτική των θεσμών έχει επιπτώσεις στο κρίσιμο θέμα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Τι προβλέπει το σχέδιο της τυποποιημένης διαδικασίας

Με βάση την κατ' αρχάς συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για να κριθεί ένας οφειλέτης βιώσιμος και να υπαχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, θα πρέπει να έχει θετικά EBITDA την τελευταία χρήση πριν από την αίτηση ή θετικά EBITDA τα δύο προηγούμενα έτη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων πριν από την αίτηση.

Από την τυποποιημένη πρόταση επίλυσης θα εξαιρούνται οι οφειλέτες των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει κατά 25 φορές την αξία του υπό αναδιάρθρωση χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόταση του οφειλέτη καθώς και οποιεσδήποτε αντιπροτάσεις για τον διακανονισμό των χρεών από τους πιστωτές που προέκυψαν από μια τυποποιημένη μέθοδο θα υπόκεινται στους παρακάτω υποχρεωτικούς κανόνες:

α) Θα περιλαμβάνει τη διαγραφή μόνο των ποσών που αναφέρονται στην περίπτωση δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του νόμου 4469/2017. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέπεται η διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα και ποσοστό 95% των απαιτήσεων του δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Εκτός από τα προαναφερθέντα, δεν θα γίνεται καμία άλλη διαγραφή στο βασικό τμήμα της οφειλής.

β) Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή.

γ) Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών (των τραπεζών, του δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 120 ενώ για τους υπόλοιπους πιστωτές δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 24 δόσεων. Κατ' εξαίρεση, στην περίπτωση χρεών από συμβάσεις εργασίας (σ.σ. οφειλές προς εργαζόμενους), ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι.

δ) Οσον αφορά στις τράπεζες και στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, το επιτόκιο που θα χρεώνεται για την αποπληρωμή του χρέους σε δόσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3μηνο επιτόκιο Euribor, συν ενός περιθωρίου 5%, συν τη συνεισφορά 0,60% με βάση τον νόμο 128/1975. Εναλλακτικά, θα δίνεται η δυνατότητα να αποπληρώνεται η οφειλή σε 12 άτοκες δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v