Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καθαρό διάδρομο» ψάχνει η Αθήνα στις ΗΠΑ

Τα ραντεβού με το ΔΝΤ και η αναζήτηση λύσεων στο θέμα του χρέους και της αξιολόγησης. Η «επίθεση φιλίας» από το Ταμείο στο θέμα των μέτρων, το κυνήγι του πλεονάσματος 3,5% και ο κρίσιμος ρόλος των ευρωπαίων.

«Καθαρό διάδρομο» ψάχνει η Αθήνα στις ΗΠΑ

Τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η αποσαφήνιση των θέσεων του ΔΝΤ αποτελούν βασικές στοχεύσεις των επαφών που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους βασικούς παράγοντες τις επόμενες ώρες στην Ουάσιγκτον. Συναντήσεις που θα προηγηθούν του τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου που έχει ήδη κλειδώσει για λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Το περίγραμμα των όσων επιδιώκει η Αθήνα περιέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχθές μιλώντας στο Elliott School of International Affairs του George Washington University. «Μπορούμε να εργαστούμε με το ΔΝΤ μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό «χρειαζόμαστε καθαρότητα και θα θέσουμε το θέμα στη Λαγκάρντ». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε χθες με τον Πιέρ Μοσκοβισί έχει κλεισμένα ραντεβού τόσο με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, όσο και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον οποίο έχει ήδη συζητήσει τα θέματα στην πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.

Αναφορικά με τα ελληνικά αιτήματα, η πλευρά του ΔΝΤ έστειλε «θετικό μήνυμα» τόσο μέσω της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, όσο και δια του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τομσεν.

Η πλευρά του ΔΝΤ διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί άλλα δημοσιονομικά μέτρα εκτιμώντας ότι ο στόχος που το ίδιο έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος (και μπορεί να υπάρξει υπέρβαση) και δια αυτής της θέσης «πετά το μπαλάκι» στην Ευρώπη για να αναπροσαρμόσει τους στόχους και να προχωρήσει στην συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Βέβαια, επ’ αυτού ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει η Ευρώπη, δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι εκτιμούν πως με το υφιστάμενο πλέγμα ψηφισμένων μέτρων η επίτευξη του 3,5% είναι εφικτή.

Μια συζήτηση που όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για τις αρχές της επόμενης χρονιάς, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, η συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες αναμένεται να είναι κρίσιμη, αλλά η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ότι θα δεχτεί πιέσεις τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης.

Το φορτίο είναι βαρύ και συζητήθηκε λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες εντός Νοεμβρίου προκειμένου το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο δείχνει.

Επ’ αυτού η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την άφιξη των θεσμών στις 23 Οκτωβρίου, οπότε όλα τα θέματα θα μπουν στο τραπέζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v