Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδύσεις είναι το κομμάτι του παζλ που λείπει από την Ελλάδα

Βελτιώσεις σε βιομηχανία, μεταποίηση και λιανική επισκιάζονται από την έλλειψη επενδύσεων, το συστατικό της ανάπτυξης που είναι «πιο επιρρεπές στην αβεβαιότητα», γράφει το Bloomberg. Ρυθμός ανάπτυξης 8% στις επενδύσεις χρειάζεται για τη μείωση της ανεργίας.

Οι επενδύσεις είναι το κομμάτι του παζλ που λείπει από την Ελλάδα

Η ανάκαμψη της Ελλάδας από την «οικονομική τραγωδία» εξακολουθεί να περιμένει την τελευταία της πράξη, σχολιάζει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ενώ το momentum ενισχύεται, με σημάδια ανάκαμψης να εμφανίζονται σε τομείς από τη μεταποίηση μέχρι τη λιανική, το βασικό στοιχείο της επένδυσης εξακολουθεί να λείπει.

Αυτό σημαίνει πως τα κοινωνικά κόστη παραμένουν υψηλά, σε μια χώρα όπου η ανεργία διαμορφώνεται στο αποκαρδιωτικό 21%, παρότι υποχωρεί σταθερά εδώ και τέσσερα χρόνια. Για να βρεθεί αυτό το ποσοστό κάτω του 20%, η Ελλάδα θα χρειαστεί να αυξάνονται οι επενδύσεις με ρυθμό 8% κατά μέσο στη διάρκεια των επόμενων λίγων ετών, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαο Μαγγίνα.

«Δεν μπορείς να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις» τόνισε ο Μαγγίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Μέχρι στιγμής, η άνοδος στην απασχόληση έχει σημειωθεί σε τομείς βαριάς εργασίας και χαμηλών δεξιοτήτων όπως ο τουρισμός, οι οποίοι δεν βελτιώνουν την παραγωγικότητα. Αλλά αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι και τώρα χρειάζεται άνοδος σε τομείς υψηλού κεφαλαίου», πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρέμειναν στάσιμες το 2016 και αυξήθηκαν μόνο κατά 2,7% το πρώτο μισό του 2017.

Από την άλλη, η βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκε για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο και ο PMI για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα ανήλθε σε υψηλά εννέα ετών τον περασμένο μήνα. Ακόμη και ταλαιπωρημένοι καταναλωτές της χώρας «βάζουν ένα χεράκι», με τις πωλήσεις λιανικής να ενισχύονται από τις αρχές της χρονιάς, αναφέρει το Bloomberg.

Ωστόσο, δημόσιες λογομαχίες για μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ εμποδίζουν τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να ερμηνεύσει αυτές τις βελτιώσεις ως ξεκίνημα ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση κλυδωνίστηκε τον περασμένο μήνα, όταν η καναδική Eldorado Gold ανακοίνωσε αναστολή των δραστηριοτήτων εξόρυξης στην Ελλάδα, λόγω της διαμάχης για τις άδειες, ενώ παράλληλα καθυστέρησαν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης στο Ελληνικό, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και διαβουλεύσεων για το αν η περιοχή είναι σημαντική από αρχαιολογικής πλευράς.

«Οι επενδύσεις είναι το συστατικό ανάπτυξης που είναι πιο επιρρεπές στην αβεβαιότητα», τόνισε ο Μαγγίνας. «Υπάρχουν πολλές επενδύσεις που αναβλήθηκαν το 2015 και το 2016 ή βρίσκονται υπό επεξεργασία, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ανάκαμψη. Το δύσκολο κομμάτι είναι η ανάκαμψη να διατηρηθεί», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v