Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλινικές: Ανάσες στον κλάδο δίνουν οι ασφαλιστικές

Η παραγωγή ασφαλίστρων υγείας αυξάνεται εδώ και χρόνια με διψήφιο ποσοστό ετησίως, προσφέροντας ανάσες στον πολύπαθο κλάδο της ιδιωτικής υγείας. Καυτό ζήτημα για τις κλινικές οι οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ.

Κλινικές: Ανάσες στον κλάδο δίνουν οι ασφαλιστικές

Σημαντική βελτίωση εμφανίζουν τα αποτελέσματα των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων του κλάδου υγείας παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και κόντρα στις πολιτικές του rebate και του clawback, που υιοθετεί και εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως προκύπτει από τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των τεσσάρων εισηγμένων ομίλων του κλάδου, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,1%, οι λειτουργικές επιδόσεις (EBITDA από 51,5 σε 63,1 εκατ.) κατά 22,6% και η καθαρή κερδοφορία κατά 1.393%, περνώντας από ζημίες 870 χιλ. σε θετικό αποτέλεσμα 11,25 εκατ. ευρώ.

Αν και οι λόγοι της βελτίωσης αυτής είναι αρκετοί (π.χ. καλύτερη διαχείριση και υιοθέτηση πολιτικών περαιτέρω μείωσης του κόστους), ο βασικότερος παράγοντας υπήρξε -σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου- ο αυξημένος όγκος εργασιών που έρχεται από το μέτωπο των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η παραγωγή ασφαλίστρων υγείας αυξάνεται εδώ και χρόνια με διψήφιο ποσοστό ετησίως, προσφέροντας ανάσες στον πολύπαθο κλάδο της ιδιωτικής υγείας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι τα μεγάλα προβλήματα ανήκουν στο παρελθόν.

Τα υπάρχοντα προβλήματα άλλωστε οδηγούν στη δομική αναδιάρθρωση του κλάδου, με άλλους παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν συγκέντρωση της αγοράς σε δύο μεγάλους ομίλους και άλλους να αυξάνουν τον συγκεκριμένο αριθμό στο τρία.

Ένα από τα καυτά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιωτικές κλινικές το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι ταμειακές τους δοσοληψίες με τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, ενώ πολλές κλινικές δεν έχουν εισπράξει ακόμη μεγάλα ποσά από την προ του 2012 εποχή (αυτόνομα ασφαλιστικά ταμεία), έχουν βρεθεί τώρα να είναι χρεωστικές στον ΕΟΠΥΥ καθώς τα ποσά που οφείλουν λόγω rebate και clawback είναι υψηλότερα από τα «βερεσέδια» του Οργανισμού προς αυτές.

Το άνοιγμα αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί και μάλιστα θα επηρεάσει αρνητικά τις μελλοντικές ταμειακές ροές των περισσότερων ιδιωτικών κλινικών και προπαντός των μικρότερων, που δεν έχουν άλλες σημαντικές πηγές εσόδων (π.χ. συνεργασίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες).

Από την άλλη πλευρά, η δρομολογούμενη συγκέντρωση στον κλάδο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίες για όσους ομίλους επικρατήσουν, καθώς:

• Θα δημιουργηθούν σημαντικές εξοικονομήσεις λόγω συνεργιών και οικονομιών κλίμακας.

• Τα μεγαλύτερα σχήματα του κλάδου υγείας θα δουν πιθανότατα να αυξάνεται η διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών, στον βαθμό τουλάχιστον που οι τελευταίες δεν θα αποφασίσουν να επενδύσουν, δημιουργώντας (ή εξαγοράζοντας) δικές τους κλινικές.

• Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αγοραστές θα καταφέρουν να «κουρέψουν» μέρος των δανειακών υποχρεώσεων των κλινικών που θα αποκτήσουν.

Έτσι, το CVC αφού απέκτησε το Metropolitan, έχει συμφωνήσει κατ’ αρχάς για την εξαγορά του Iaso General, ενώ παράλληλα φέρεται να έχει εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για το Ερρίκος Ντυνάν και για δάνεια της Euromedica.

Το Ιασώ λέγεται πως αν τελεσφορήσει το προαναφερόμενο deal με το CVC, θα μπορούσε να δράσει επιθετικά προσαρτώντας μία ακόμη γυναικολογική μονάδα.

Κομβικό ρόλο στην επόμενη μέρα του κλάδου παίζει ο όμιλος Υγεία.

«Μήλον της έριδος» αποτελεί αναμφίβολα το Ερρίκος Ντυνάν, ενώ εκτιμάται ότι προς πώληση θα βγουν τουλάχιστον δύο άλλες «περιφερειακές» κλινικές.

Και τέλος, δεν αποκλείεται να δούμε ομίλους να ρευστοποιούν κάποιες από τις θυγατρικές τους και να επικεντρώνονται στο υπόλοιπο κομμάτι των εργασιών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v