Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας-Λαγκάρντ: Γρήγορα η αξιολόγηση και μετά το χρέος

Κοινή συνισταμένη στις θέσεις του πρωθυπουργού και της επικεφαλής του Ταμείου, η ανάγκη για ρύθμιση του χρέους. «Κλειδί» η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα συγχαρητήρια Λαγκάρντ και το αίτημα για αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος.

Τσίπρας-Λαγκάρντ: Γρήγορα η αξιολόγηση και μετά το χρέος

Την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους τόνισαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και η επικεφαλής του Ταμείου στις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση. Οι δύο είχαν τετ α τετ 20 λεπτών, πριν συζητήσουν από κοινού με τους συνεργάτες τους. 

«Είχαμε εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων».

Όπως είπε, «πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μαζί με μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα στηρίξουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση το συντομότερο δυνατόν».

«Ο πρωθυπουργός και εγώ θα συνεργαστούμε για την επίτευξη του στόχου», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «είχα την ευκαιρία να συζητήσω για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας. Τη σημαντική πρόοδο που έχουμε κάνει για μια αξιόπιστη και βιώσιμη πρόοδο στις αγορές».

«Μετά από χρόνια στασιμότητας, η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Η ανάκαμψη ενισχύεται και το 2017 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 1,8%, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2007. Είναι μια σημαντική πρόοδος, ενώ οι στόχοι για τα πλεονάσματα έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχή χρόνια και τα δημοσιονομικά είναι σε βιώσιμη πορεία», δήλωσε.

«Οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή και αξιόπιστη διέξοδος από την κρίση».

«Συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατόν, η τρίτη αξιολόγηση. Στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις που οφείλονταν σε διαφωνίες μεταξύ ημών και των θεσμών, τώρα όμως έχουμε ξεπεράσει τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η «ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην οικονομία να διατηρήσει την ορμή της και θα επιτρέψει σε όλους να συζητήσουν για τις παραμέτρους ελάφρυνσης του χρέους. Στις συζητήσεις αυτές πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα παίξει αποφασιστικό ρόλο και προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί του».

Η κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ διήρκησε 15 λεπτά, από τα συνολικά 50 λεπτά που κράτησε η συνάντηση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο τετ-α-τετ που είχαν, μίλησαν για τα όσα συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση των αντιπροσωπειών. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ενώ υπήρξε συμφωνία στην έγκαιρη και σύντομη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Κοινός τόπος ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πολύ θετικό δρόμο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη σχετική απόφαση του Eurogroup. Ακόμη, υπήρξε θετική αναφορά -όπως άλλωστε έγινε και στη συνέντευξη Τύπου από την κ. Λαγκάρντ- για τις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Επισημάνθηκε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα.

Στη διευρυμένη συνάντηση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επίσης συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν, ο προσωπάρχης της κ. Λαγκάρντ Ντέιβιντ Λίπτον και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής και πολιτικής Χιου Μπρέντεκαμπ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v