Την παραπομπή Χριστοφοράκου σε δίκη για τρίτη φορά ζητά ο εισαγγελέας

(upd) Η κατηγορία αφορά τρεις συμβάσεις για προμήθεια υλικού μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens.Κατά την εισαγγελική πρόταση, εκτός από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο έξι ακόμη κατηγορούμενοι, ένας Έλληνας και πέντε αλλοδαποί.

Την παραπομπή Χριστοφοράκου σε δίκη για τρίτη φορά ζητά ο εισαγγελέας

Την παραπομπή σε δίκη για τρίτη φορά προτείνει για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης. Η κατηγορία αφορά τρεις συμβάσεις για προμήθεια υλικού μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens.

Μάλιστα, για την υπόθεση, ο ΟΣΕ έχει διενεργήσει και σχετική πραγματογνωμοσύνη από την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει ότι ζημιώθηκε από τις συμφωνίες με τη Siemens καθώς υπήρξε καθυστέρηση στη παράδοση του τροχαίου υλικού με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά.

Επιπλέον, υπάρχει η καταγγελία ότι προκειμένου να μην ισχύσουν οι ρήτρες για την καθυστέρηση δόθηκαν "μίζες" που ανέρχονται στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

Κατά την εισαγγελική πρόταση, εκτός από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο έξι ακόμη κατηγορούμενοι, ένας Έλληνας και πέντε αλλοδαποί.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Παναγιωτίδης, Christoph Michael Gebauer, Reinhard Herbert Siekaczek, Bryno Norbert Flad, Friedrich Smaxvil και Hans Martin Schabert.

Οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση θα καθίσουν στο εδώλιο για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση τελεσθείσα επί μακρό διάστημα και της οποίας το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και άλλα αδικήματα.

Σημειώνεται πως στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens όσο αφορά τις συμβάσεις με τον ΟΣΕ επισημαίνεται ότι οι πρώην υπουργοί Μεταφορών, Χρίστος Βερελής και Μιχάλης Λιάπης "έκαναν τα χατίρια της Siemens". (σ.σ. ως προς τον κύριο Χρ. Βερελή ξεκαθαρίστηκε μετά από έγκλιση του ιδίου στο Συμβούλιο Εφετών πως το όνομά του δεν αναφέρεται πουθενά).

Ο κ. Βούλγαρης με την πρόταση του προς το Συμβούλιο Εφετών προτείνει -επίσης- να διατηρηθεί η ισχύς των ενταλμάτων σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος των κ.κ. Χριστοφοράκου και Siekaczek για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Τον τελικό λόγο για το εάν θα παραπεφθούν ή όχι οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει το Συμβούλιο Εφετών.

Την αντίδραση του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρίστου Βερελή, προκάλεσε δημοσίευμα του euro2day το οποίο αναφέρεται στο πρόσωπό του στο πλαίσιο της εισαγγελικής πρότασης του εισαγγελέα κ. Βούλγαρη ο οποίος μεταξύ άλλων ζητεί την παραπομπή του Μιχαλη Χριστοφοράκου για τρίτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Πως απαντά ο Χρ. Βερελής

Σε επιστολή που απέστειλε ο κ. Βερελής αναφέρει επί λέξει:

Κυρία Καραμανώλη
Διάβασα άρθρο σας που αναρτήθηκε 17 Οκτ 2017 ώρα 18:11 στο Euro2day.gr
Σ αυτό αναφέρεται ότι «έκανα τα χατήρια της Siemens”όπως «σημειώνεται στο πόρισμα Εξεταστικής της Βουλής».

Ζητώ να διορθώσετε άμεσα αφού

1.Οι συμβάσεις αυτές του ΟΣΕ υπεγράφησαν σε περίοδο που δεν ήμουν υπουργός

2.Στη διάρκεια της παραμονής μου στο Υπ Μεταφορών και με εντολή μου υποχρεώθηκε η Siemens να υποκαταστήσει τα τρένα του προαστιακού σιδηροδρόμου που καθυστερούσε να παραδώσει με απολύτως ισοδύναμα χωρίς να λάβει ούτε ένα ευρώ και να τα συντηρεί δωρεάν. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε πολύ αργότερα και όταν βεβαίως δεν ήμουν πλέον υπουργός.

Η απόφαση αυτή στοίχισε στη Siemens 10δες εκατομμύρια ευρώ!

Ερωτώ λοιπόν: που βλέπετε το «χατήρι»;

3.Η απόφαση της εξεταστικής σε ότι με αφορούσε πάρθηκε παραδόξως μόνον με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ ,ενώ όλοι σχεδόν οι βουλευτές της ΝΔ ,του Συνασπισμού ,του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ διαχώρισαν τη θέση τους.
Υποθέτω ότι οι εσωκομματικοί λόγοι ήταν ισχυρότεροι της ευθυκρισίας και η επίδειξη υποταγής στον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό πιο χρήσιμη από την υπεράσπιση ενός στελέχους που ήταν σε ανοιχτή διαμάχη με την ηγεσία του κόμματος του. Άλλωστε λίγο αργότερα και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ μετέβαλε την απόφαση του
καταψηφίζοντας το πόρισμα της Εξεταστικής που ομόφωνα η ίδια η Βουλή έκρινε λανθασμένο και το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων.

4.Υποθέτω ότι παρατηρήσατε ότι κανένα στέλεχος του Δημοσίου η του Οσε παραπέμπεται.

Έτσι η αναφορά στο όνομά μου και με τον τρόπο που γίνεται, με άγνοια των πραγματικών στοχείων η με αποσιώπηση τους, με βλάπτει και καλόπιστα σας ζητώ να διορθώσετε άμεσα

Χρίστος Βερελής

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Euro2day.gr

Λόγω λανθασμένης πληροφόρησης γράφτηκε στο δημοσίευμα ότι στην εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή του κ. Χριστοφοράκου, περιλαμβάνεται αναφορά στον κ. Βερελή ότι "έκανε τα χατίρια της Siemens".

Στην εισαγγελική πρόταση δεν περιλαμβάνεται τέτοια αναφορά και η δημοσίευση ως προς το σημείο αυτό ήταν λανθασμένη.

E. Καραμανώλη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v