Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις

Μήνυμα στήριξης σε επενδύσεις, χρέος και άμυνα έστειλε ο Τραμπ και κάλεσε σε συνέχεια μεταρρυθμίσεων. Το κόστος για τα F-16 και η Σούδα. Είμαστε αξιόπιστος εταίρος, τόνισε ο Τσίπρας. Το μήνυμα σε Τουρκία και η απάντηση για τον «κακό Τραμπ».

Τραμπ: Η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις

Η Ελλάδα πήρε, σε επίπεδο δηλώσεων, αρκετά από αυτά που περίμενε από το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη χώρα μας τονίζοντας ότι αποτελεί μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία, μίλησε για συνεργασία σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών η ενέργεια αλλά και η ασφάλεια, και χαρακτήρισε τη χώρα στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το κάλεσμα για επενδύσεις, ανέδειξε τη σημασία της χώρας ως αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ σε μια κρίσιμη περιοχή και έσπευσε να στείλει μηνύματα προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τραμπ: Εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση

«Ως ιδιαίτερο άνθρωπο που κατάφερε ιδιαίτερα πράγματα», χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο πλανητάρχης.  

Όπως είπε, είχαμε εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση για θέματα άμυνας, ενέργειας και εμπορίου και ευχαρίστησε για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση της Σούδας, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα μας είναι από τις λίγες στο ΝΑΤΟ που δαπανούν 2% του ΑΕΠ για την άμυνά τους.

Όπως και στις αρχικές του δηλώσεις, μίλησε για την αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16 (ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε σε 2,4 δισ. για το κόστος αναβάθμισης, ωστόσο ελληνικές πηγές διευκρινίζουν ότι αυτά αφορούν 1,4 δισ. αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισ. ελληνικά), μια συμφωνία που θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αλλά και τη συνεργασία των δύο χωρών.

«Μένουμε δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν», δήλωσε ο Ντ. Τραμπ. «Ενθάρρυνα τον πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα την υποστήριξή μας για το σχέδιο ελάφρυνσης χρέους», τόνισε.

«Η Ελλάδα παρέχει αυτή τη στιγμή τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές από πλευράς των ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, υποστήριξε ότι εκτιμά τις κινήσεις της Ελλάδας μέσω των αγωγών και των σταθμών υγροποιημένου αερίου, που θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη χρήση σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Στάθηκε και στο ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην προσεχή ΔΕΘ και όπως είπε, ευχαριστήθηκε τη συζήτηση που είχαν.

Τσίπρας: Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων 

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ντ. Τραμπ για τη συνάντηση και μίλησε για τις κοινές αξίες των δύο χωρών. Οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα, όπως και η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία, τόνισε.

Η σχέση μας στηρίζεται στην εξαιρετικά δυναμική ομογένεια, που προσφέρει πολλά και στις δύο χώρες, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να είναι σήμερα στο καλύτερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η στρατηγική μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό αλλά και στη σημαντική στήριξη των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές στην πορεία για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια:

· Εξέρχεται από την κρίση με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ προσελκύει επενδύσεις και αυξάνει τις εξαγωγές της.

· Η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας σε μια από τις πλέον σημαντικές αλλά και ασταθείς περιοχές του πλανήτη. Μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ, που όμως παράλληλα διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, καθώς αναγνωρίζουμε τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Μιας χώρας που προωθεί συνεργασίες και στα Βαλκάνια.

· Η Ελλάδα, ως ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, γίνεται σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας μέσα από τους αγωγούς που κατασκευάζονται αλλά και τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η πόλη, πύλη για σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ.

Η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και πιο ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο της ως πυλώνα ασφάλειας μόνο αν απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας και οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, προσβλέπει στη δίκαια λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά παράλληλα τόνισε ότι «η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί».

«Υπονομεύει τη σχέση δυο νατοϊκών συμμάχων σε μια ευαίσθητη περιοχή. Θα είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, αλλά θα προστατεύουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έναντι παράνομων αμφισβητήσεων», σημείωσε.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Η εκλογή Τραμπ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι αναφορικά με την εκλογή του Ντ. Τραμπ και τη δήλωση του 2016 ότι «ελπίζω να μη δούμε αυτό το κακό», «καλύτερα να μη συμβεί αυτό το κακό», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι διαπίστωσε πως «η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό» (σ.σ. ο Ντ. Τραμπ έσπευσε να παρέμβει και να πει ότι «αυτό έπρεπε να το ήξερα πριν κάνω την αρχική μου τοποθέτηση»).

Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητες να παρέμβουν για το καλό, εξαιρετικές.

«Η συνάντηση που είχαμε ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι αλλά ότι υπάρχει γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος και τους κοινούς στόχους».

«Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα και παράδοση. Συνεχιστής αυτών των αξιών είναι ο Αμερικανός πρόεδρος», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Ντ. Τραμπ είπε ότι υπήρξαν κάποιες χώρες  που ήταν «αγχωμένες». Δείτε το εμπορικό μας έλλειμμα και τις θέσεις εργασίας που έφευγαν. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Υπάρχουν κάποιοι ηγέτες που έχουν συναισθήματα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε οι ΗΠΑ να τύχουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους.

Οι επενδύσεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δουλεύει ώστε οι νόμοι να γίνουν πραγματικότητα και να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις.

«Επιλέξαμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και να προσελκύσουμε επενδύσεις», τόνισε.

Αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, που δίνει 12 χρόνια σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μεγάλες επενδύσεις, στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων και τη fast track διαδικασία για στρατηγικές επενδύσεις.

Συμπλήρωσε ότι ψηφιοποιήθηκαν διαδικασίες για τη δημόσια διοίκηση και ότι ο ίδιος έχει συγκροτήσει task force για τις επενδύσεις, ώστε «να βλέπουμε αν εφαρμόζονται οι νόμοι».

Όπως είπε, ο Ντ. Τραμπ τον ρώτησε για το Ελληνικό για το οποίο είχε ενδιαφερθεί ως επιχειρηματίας και είδε τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης. «Τον ενημέρωσα ότι προχωρά και γρήγορα θα γίνει μεγάλο project real estate που θα είναι πόλος έλξης και άλλων επενδύσεων.

«Είμαστε σε σημείο στροφής, όπου οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση. Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνο τουριστικός προορισμός αλλά και επενδυτικός προορισμός».

«Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Ντ. Τραμπ. Είχαν πολλά προβλήματα, τα άφησαν πίσω τους. Εχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είμαστε χαρούμενοι με την προοπτική ανανέωσης του στόλου των αεροσκαφών τους. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε, ώστε να ορθοποδήσει. Εχουμε εξαιρετικούς Ελληνες εδώ, ενώ η χώρα έχει τρομακτικές δυνατότητες.

Για την Τουρκία

Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και τις ανησυχίες που εδράζονται από την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, είμαστε χώρα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική, στη συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο και σταθερά προσανατολισμένη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Η πορεία προς την Ευρώπη μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού. Είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να κάνουμε σαφές στη σύμμαχο χώρα ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και η συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο έχει και κάποιες υποχρεώσεις και προϋποθέσεις. Μία είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να συνεργάζεται και να φροντίζει να μην υπάρχουν εντάσεις με σύμμαχες χώρες όπως η Ελλάδα.

«Μίλησα με τον Ντ. Τραμπ για την ανάγκη να υπάρξουν σαφή μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας».

Η άμυνα και η Σούδα

Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο Ντ. Τραμπ. «Είναι σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο, έχει τη δυνατότητα να κάνει τεράστια άλματα».

«Σε αμυντικό επίπεδο, είναι σημαντικός εταίρος. Εχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε ό,τι πράττουν αυτή τη στιγμή σε αμυντικό επίπεδο. Ηταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος και ήμασταν πάντα αξιόπιστοι απέναντί τους. Θα είμαστε φίλοι και εταίροι για πολλά χρόνια».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νέο δόγμα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας ως χώρας «πυλώνα ασφάλειας». Το κάναμε εμβαθύνοντας τη συνεργασία με Ισραήλ και Αίγυπτο αλλά και με τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στις οποίες μετέχει και η Κύπρος.

Η Ελλάδα διαδραματίζει εδώ και χρόνια τον ρόλο αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ, αλλά παράλληλα έχει τη μοναδική ιδιαιτερότητα να μπορεί να συνομιλεί με τον αραβικό χώρο και άλλες χώρες στην Ανατολή. Ετσι είναι χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ.

Η Σούδα έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, που αξιολογήθηκε από κοινού και μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί, σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v