Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποια ακίνητα ανεβαίνουν τα ενοίκια και πληρώνεται... αέρας

Υψηλή ζήτηση και αδυναμία κάλυψης από την προσφορά στα γραφεία α’ κατηγορίας. Πού διαμορφώνονται τώρα οι τιμές για το «ζωντανό» κομμάτι της κτηματαγοράς. Ποια ακίνητα παραμένουν στα αζήτητα.

Σε ποια ακίνητα ανεβαίνουν τα ενοίκια και πληρώνεται... αέρας

Οι θετικές ενδείξεις στα επαγγελματικά ακίνητα πρώτης κατηγορίας συνοδεύονται από την αρνητική εικόνα στα περισσότερα περιφερειακά καταστήματα και γραφεία, για τα οποία η ζήτηση παραμένει μηδενική. Οι ιδιοκτήτες τους, όμως, καλούνται να πληρώσουν τους υψηλούς φόρους ακινήτων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση.

Τα στοιχεία παρουσίασε στο συνέδριο Prodexpo για τα ακίνητα ο Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ). Ο ίδιος βλέπει, πάντως, και προσδοκίες για ανάκαμψη των αξιών και αύξησης της δραστηριότητας στις κατασκευές.

Κατά τον κ. Μπινιάρη, οι θετικές προσδοκίες θα είχαν επαληθευτεί, αν δεν υπήρχε η υπερβολική φορολόγηση, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και οι γενικότερες αμφιβολίες για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται πάντως ο τουριστικός κλάδος, δηλαδή τα ξενοδοχεία και οι κατοικίες που προορίζονται για τουριστική εκμετάλλευση μέσω τεχνολογικών πλατφορμών όπως η Airbnb. Θετικά συμβάλλει και το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», μέσω του οποίου πολίτες εκτός Σένγκεν μπορούν να αποκτήσουν στην ουσία ευρωπαϊκό διαβατήριο, αν αγοράσουν κατοικία αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Στην αγορά καταστημάτων, κατά τον κ. Μπινιάρη, οι χώροι σε καλές εμπορικές ζώνες επανακάμπτουν, με τις αξίες και τα μισθώματα να αυξάνουν περίπου 15% τη διετία 2015-2017, μετά την πτώση των μισθωμάτων έως και 50% της περιόδου 2010-2014. Επιπλέον επανήλθε η καταβολή «αέρα» για μισθώσεις καταστημάτων στον πεζόδρομο της οδού Ερμού. Οι αποδόσεις των καταστημάτων πρώτης κατηγορίας κυμαίνονται από 5%-6% στις κεντρικές αγορές και έως 7% επί μεγάλων λεωφόρων.

Στον τομέα των κτιρίων γραφείων παραμένει υψηλή η ζήτηση για ενοικίαση αυτοτελών, βιοκλιματικών κτιρίων με επιφάνεια από 3.000 τ.μ.- 10.000 τ.μ. Υψηλή είναι και η ζήτηση για πρώτης κατηγορίας μεγάλες επιφάνειες άνω των 800 τ.μ. ανά επίπεδο, ώστε να αξιοποιηθούν για γραφειακούς χώρους.

Δυστυχώς, όμως, είναι εξαιρετικά περιορισμένη η προσφορά τέτοιων χώρων εξαιτίας της σχεδόν μηδενικής ανοικοδόμησης σύγχρονων επαγγελματικών ακινήτων την τελευταία οκταετία και της αδυναμίας πρόσβασης των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων σε χρηματοδοτήσεις για ανοικοδόμηση νέων κτιρίων. Κατά τον κ. Μπινιάρη, ανασταλτικά λειτουργεί και το κόστος του χρήματος που ανέρχεται κατ’ ελάχιστο σε 5% έως 6% ετησίως, εν συναρτήσει με την προσδοκώμενη μικτή απόδοση νεόδμητου επαγγελματικού ακινήτου, η οποία κυμαίνεται από 7%-9% ετησίως.

Ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ είπε πως αν είχαν αντιμετωπιστεί αυτά τα προβλήματα, τότε θα βλέπαμε να κατασκευάζονται νέα σύγχρονα κτίρια που θα μισθώνονταν εύκολα «σε αξιόχρεους μισθωτές» (πολυεθνικές ή μεγάλες ελληνικές εμπορικές εταιρείες) ενώ ταυτόχρονα θα στήριζαν τον σημαντικότατο κλάδο των ιδιωτικών κατασκευών, μειώνοντας την ανεργία.

Και στα γραφεία συμβαίνει ό,τι και στα καταστήματα, με τη ζήτηση να είναι περιορισμένη στα περιφερειακά ακίνητα. Τα ενοίκια στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας είναι σήμερα στα 18 ευρώ ανά τ.μ. από 14 ευρώ ανά τ.μ. το 2015, ενώ στη Λεωφόρο Κηφισίας για την πρώτη κατηγορία έχουν αυξηθεί στα 13 ευρώ ανά τ.μ. από τα 11 ευρώ ανά τ.μ.

Μεγάλη άνοδο σημειώνει η λεωφόρος Συγγρού, φθάνοντας τα 13 ευρώ ανά τ.μ. από 9 ευρώ ανά τ.μ. το 2015, ενώ στη Λεωφ. Βουλιαγμένης τα ενοίκια σήμερα αντιστοιχούν στα 11 ευρώ από τα 9 ευρώ του 2015. Στη Λεωφόρο Μεσογείων, η διακύμανση σήμερα είναι από τα 6 έως τα 8 ευρώ ανά τ.μ., στη Λεωφ. Κηφισού από 5-7 ευρώ ανά τ.μ., στην Πειραιώς από 4 έως 7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v