Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανάτσιου: Στην τελική ευθεία οι νέες αντικειμενικές αξίες

Βρισκόμαστε στο στάδιο των δοκιμών, ώστε να οριστικοποιηθεί το στατιστικό υπόδειγμα, ο αλγόριθμος, που θα μετατρέπει τελικά τα εισερχόμενα δεδομένα σε τιμές ζώνης, τόνισε η υφυπουργός. Το πρόβλημα των «παγωμένων» συναλλαγών.

Παπανάτσιου: Στην τελική ευθεία οι νέες αντικειμενικές αξίες

Στο φουλ βάζει το υπουργείο Οικονομικών τις μηχανές για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ως το τέλος του έτους ώστε να μην χαθεί για μια ακόμα φορά ο μνημονιακός στόχος προσαρμογής τους κοντά στο ύψος των εμπορικών αξιών.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στο 18ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας περιέγραψε ένα μηχανισμό σε τρία επίπεδα, στη βάση του οποίου θα προκύψουν οι νέες τιμές.

Όπως είπε εκτός από την ομάδα εργασίας η οποία εποπτεύεται από τη συντονιστική επιτροπή δημιουργούνται σε ολόκληρη τη χώρα ειδικές επιτροπές καταγραφής των δεδομένων αλλά και μια ακόμα δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα έρχεται να διορθώνει τυχόν σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης.

Σε πρώτο επίπεδο η Ομάδα Εργασίας η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Κτηματολογίου και υποστηρίζεται από τον καθηγητή William McCluskey επεξεργάζεται τα δεδομένα τα οποία είναι διαθέσιμα στο υπουργείο Οικονομικών, τόσο από την τράπεζα της Ελλάδος όσο και από τις συμβολαιογραφικές μεταβιβάσεις και τα ενοικιαστήρια. Τα δεδομένα αυτά με τη χρήση αλγορίθμου (που βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία) παράγουν τις νέες τιμές.

Σε δεύτερο επίπεδο εξαιτίας του γεγονότος ότι σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές ή είναι πολύ λίγες θα δημιουργηθούν τοπικές επιτροπές για να προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες.

Όπως είπε η υφυπουργός σε ένα τρίτο επίπεδο σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης.

Σύμφωνα με την κα Παπανάτσιου οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να έχουν προκύψει ως το τέλος του έτους με προσαρμογές μόνο στην τιμή ζώνης και όχι στις υπόλοιπες παραμέτρους όπως οι συντελεστές εμπορικότητας και οικοπέδων στη βάση των οποίων προκύπτει η φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Το εγχείρημα αναμένεται να οδηγήσει τόσο σε μειώσεις όσο και σε αυξήσεις για τις περιοχές εκείνες όπου η αγορά ακινήτων έχει κινηθεί έντονα ανοδικά τα τελευταία χρόνια με τις τιμές να έχουν μείνει όμως σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v